unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Livsstilarrow-down
  3. Kultur & Nöjearrow-down
  4. Familjarrow-down
  5. Sport
  6. E-tidning
  7. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Ny karta hjälper markägare med vatten

Ändringar i klimatet kan orsaka perioder av värme och torka, men även häftiga skyfall och mycket regn kan bli vanligare än vad det är i dag. Det finns sätt att förbereda sig, och därför har Kalmar kommun tagit fram en karta.
Foto: Roland Lundgren/Mostphotos

Den nya kartan visar vilka områden i kommunen som kan vara lämpliga för att skapa vattenhållande miljöer.

Vattenhållande miljöer kan exempelvis vara våtmarker, dammar och översvämningsytor som kan bidra till att återställa och öka landskapets förmåga att hålla kvar vatten, vilket innebär att det klarar både torka och kraftiga regn bättre. Tanken är att kartan, tillsammans med de kunskaper som markägarna själva har om sina marker, ska göra det lättare att identifiera bra områden.

– Åtgärder av det här slaget är jätteviktiga, inte bara för att hålla kvar vattnet. De stödjer även olika ekosystemtjänster som vi är beroende av, till exempel vattenrening och biologisk mångfald, säger Carl-Johan Fredriksson i ett pressmeddelande. Han är miljöskyddsinspektör och projektledare för kartan.

Kalmar kommun har tagit fram kartan med hjälp av statliga bidrag för lokala naturvårdssatsningar (LONA). På webbplatsen med kartan finns även kontaktuppgifter till personer och organisationer som kan hjälpa till med planering och finansiering.

Foto: Kalmar kommun