Ny kartläggning: Många elever i länet saknar gymnasiebehörighet

Andelen niondeklassare i länet med gymnasiebehörighet är lägre än rikssnittet. Var sjätte elev som gick ut nian i våras och som skulle börja gymnasiet är inte gymnasiebehörig. Det visar en ny kartläggning av kunskaps- och läromedelsföretaget NE.
Publicerad 29 september 2022 • Uppdaterad 30 september 2022
Den nya statistiken visar också på att kön, föräldrars utbildningsnivå och ursprung samt var i landet man bor är faktorer som spelar stor roll.
Den nya statistiken visar också på att kön, föräldrars utbildningsnivå och ursprung samt var i landet man bor är faktorer som spelar stor roll.Foto: Mostphotos

– Att var sjätte elev inte får gymnasiebehörighet är ett enormt misslyckande för Sverige som kunskapsnation. Alla elever och lärare måste få möjlighet till en motiverande, individanpassad och jämlik undervisning så att fler elever ska klara kunskapskraven, säger Fredrik Bengtsson, VD för NE i ett pressmeddelande.

Andelen elever med behörighet till ett nationellt gymnasieprogram, det vill säga att man uppnått minst godkänt i svenska, engelska och matematik plus ytterligare minst fem ämnen, är knappt 84 procent i Kalmar län. Motsvarande andel på riksnivå är 85 procent.

12,2 procent i Kalmar kommun har inte behörighet efter avslutad grundskola.

Den nya statistiken visar också på att kön, föräldrars utbildningsnivå och ursprung samt var i landet man bor är faktorer som spelar stor roll.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.