Annons

Ny kattlag träder i kraft vid årsskiftet – detta gäller

Från och med den 1 januari 2023 blir det olagligt att ha en katt som inte är ID-märkt och registrerad, detta enligt den nya kattlagen.
Publicerad 28 december 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Lagen träder i kraft den 1 januari, men registreringen av katterna öppnar först dagen efter hos Jordbruksverket. Det är inte heller alla katter som kommer behöva registreras hos Jordbruksverket, den nya lagen om ID-märkning gäller endast för katter födda efter den 1 januari 2008.

Kattungar däremot ska enligt den nya lagen vara märkta och registrerade vid fyra månaders ålder.

Annons

– Vi har märkt hur fler vill ID-märka sina katter och det är bra, säger veterinären Monica Landström från Ögonstenens djurklinik i Kalmar.

Registreringen av husdjuren kan göras digitalt eller via en fysisk blankett och katterna ska då ha antingen ett ID-chip eller tatuering i örat från veterinär. Har katten ID-märkning sedan tidigare går det att få hjälp inför registreringen om man tappat bort ID-numret.

– Har man tappat bort numret på märkningen kan man kolla vaccinationsbevis, där brukar det oftast stå, eller gå till veterinären man märkte hos för att få fram det. Det behövs för att registrera katten hos Jordbruksverket, säger Monica.

Chipet injiceras under kattens hud – oftast mellan skulderbladen.
Chipet injiceras under kattens hud – oftast mellan skulderbladen.Foto: Mostphotos

Om man trots den nya lagen inte skulle registrera sin katt kan man i värsta fall få sitt husdjur omplacerat. I första hand blir man kontaktad av länsstyrelsen som påminner om kraven. Skulle en oregistrerad katt sedan rymma kan den räknas som hemlös och sedan placeras i ett nytt hem.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons