Annons

Ny lag för brottsförebyggande arbete – så ligger Kalmar kommun till

Den 1 juli trädde en ny lag kraft som innebär att kommuner ansvarar för att arbeta brottsförebyggande. På Kalmar kommun hade man redan grundpelarna på plats innan lagen trädde i kraft, enligt kommunen.
Publicerad 2 september 2023
Montage.
Montage.Foto: Linus Gunnarsson, Michael Folmer/Mostphotos

Lagen om kommunernas brottsförebyggande arbete innebär att Sveriges kommuner ska ha en lägesbild som beskriver brottsligheten i kommunen och dess konsekvenser, med en förebyggande åtgärdsplan, samverka med relevanta aktörer i samhället i brottsförebyggande frågor, ha en samordningsfunktion som organiserar åtgärderna och säkerställer att arbetet integreras i hela organisationen och kontinuerligt dela lägesbild till politiken.

Enligt Kalmar kommun hade de redan grundpelare på plats innan lagen trädde i kraft.

Annons

– Lagen är väldigt efterlängtad och blir ett slags smörjmedel för kommunerna att ta det här ansvaret. Det gör vår roll mycket tydligare, säger Anna Flink, säkerhetschef, i ett pressmeddelande.

Kommunens egen organisation har enligt kommunen stärkts för att möta upp lagens krav. Exempelvis så finns en enhet på plats för att samordna området och sedan våren också ett chefssamråd där brottsförebyggande frågor tas itu med. Koncernens chefer och samhällets aktörer, som statliga myndigheter och näringsliv, har involverats för att skapa en förståelse av arbetet, meddelar kommunen.

– Vi har så gott som allt på plats för den nya lagen. Nu behöver vi se till att vi har en pålitlig systematik kring arbetet, säger Melker Labory, samordnare för brottsförebyggande arbete.

I kommunen finns flera samverkansforum för att motverka brott. Ett exempel på det är samarbetet mellan skola, socialtjänst, polis och kultur- och fritidsförvaltningen för att förhindra att barn och unga fastnar i brottslighet eller annan utsatthet.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons