Ny lokal tv-produktion får premiär – Kalmarkockar tävlar inför kändisjury

Kalmarduellen. Det är namnet på en ny lokal tv-produktion som får premiär den 17 mars. Fyra kockar från restauranger i Kalmar tävlar om vem som gör den godaste trerättersmiddagen. Projektet har rotts i hamn av Rickard Leek och produktionsbolaget Framebrains i samverkan med Rickards kollegor på connectmedia.’'
Publicerad 20 februari 2023
Rickard Leek hoppas att Kalmarduellen ska förverkligas flera år framåt.
Rickard Leek hoppas att Kalmarduellen ska förverkligas flera år framåt.Foto: Linus Gunnarsson

– Våren 2020 fick jag en idé om att hitta på något som skulle kunna gagna krögarna. Jag led med dem i och med alla restriktioner. Jag och min fru har alltid varit duktiga på att hämta mat under pandemin för att bidra. Jag tycker det är viktigt att kunna gå ut och äta en god bit mat. Jag var mån om att restaurangerna skulle finnas kvar. Då föddes idén om att skapa ett jippo kring krogarna i Kalmar – och det landade i en tävling, säger Rickard Leek.

Projektet fick namnet Kalmarduellen och för Rickard inleddes ett digert tankearbete med hur tävlingen skulle genomföras och distribueras. Under planeringsstadiet fick Rickard nys om livsmedelsstrategin som regeringen tagit fram. Dess syfte är att sätta fokus på att öka den svenska livsmedelsproduktionen och att den svenska livsmedelskedjan år 2030 ska vara globalt konkurrenskraftig.

– Jag ville med Kalmarduellen också belysa att det finns otroligt stora livsmedelsproducenter i Kalmarregionen. Jag har lärt mig saker jag inte hade en aning om, till exempel att 95 procent av alla bönor som konsumeras i Sverige kommer från lilla Öland.

När Rickard började få till konturerna av Kalmarduellen träffade han i slutet av 2021 Anders Hansson Skaret, som han pitchade idén till.

– Jag berättade att det är en tävling där fyra lokala kockar tävlar mot varandra om vem som lagar den bästa trerättersmiddagen och att man ska använda lokala livsmedel i den mån det går. Han älskade konceptet och vi började spåna på en jury.

Det landade i en mycket meriterad och namnkunnig jury med inga mindre än Karin Fransson, Sven Ekberg och Robert Gustafsson. Alla tackade ja på stående fot.

En namnkunnig jury med Robert Gustafsson, Karin Fransson och Sven Ekberg.
En namnkunnig jury med Robert Gustafsson, Karin Fransson och Sven Ekberg.Foto: Pressbild

När det var dags att sondera terrängen efter inspelningsplats blev det till slut självklart att husera på Jenny Nyströmsskolan.

– Jag talade mycket med skolan om att vilja belysa yrket som sådant och att få folk att få upp ögonen för det igen. Efter pandemin har krögarna tappat enormt mycket personal och folk sökte sig från en då osäker bransch och har inte kommit tillbaka igen.

Juryn var klar och inspelningsplatsen var klar. Nu skulle de lokala kockarna fastna på kroken. Rickard presenterade sin idé för fyra slumpvis utvalda kockar i Kalmar.

– Det blev kockar från Postgatan, Restaurang Zegel, Gröna stugan/Restaurang Helrätt och Kött och bar. De förstod nyttan med att belysa branschen.

Under en intensiv inspelningsdag med Framebrains vid rodret så spelades hela tävlingen in som sedan kommer att delas upp i tre delar.

Det var en hektisk inspelningsdag på Jenny Nyströmsskolan.
Det var en hektisk inspelningsdag på Jenny Nyströmsskolan.

– Produktionen blev så bra! Man kan se att det finns en nervositet bland kockarna. När de såg att det var Karin Fransson som satt i juryn och bedöma deras mat skakade de lite. Det sägs ju att hon har Sveriges vassaste smaklökar.

Den 17 mars kommer första avsnittet att släppas på Youtube och Rickard hoppas att Kalmarduellen ska bli ett återkommande program. Men redan den 17 februari fick människor som är kopplade till premiären se en förhandsvisning på Biostaden i Kalmar.

– Jag vill förverkliga Kalmarduellen flera år framåt. Jag vill i framtiden involvera fler kockar, att någon kan komma från Borgholm eller Västervik och så vidare. Mat är ett hantverk och jag tycker det är en bransch som bör blomstra så att vi kan fortsätta avnjuta de här goda maträtterna när vi vill gå ut och äta.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.