GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ny säsongsutställning på Kalmar Slott: ”Ett väldigt speciellt levnadsöde”

I år har fotokonstnären Erik Johanssons verk smyckat Förbrända salen på Kalmar Slott – nästa år blir det en helt annan typ av säsongsutställning på slottet.
– År 2022 kommer vi att lyfta fram ett väldigt speciellt levnadsöde, nämligen journalisten och författaren Ester Blenda Nordström, säger slottschef Meg Nömgård.
Publicerad 27 december 2021
Slottschef Meg Nömgård vid en presentation på Kalmar slott.
Slottschef Meg Nömgård vid en presentation på Kalmar slott.Foto: Linus Gunnarsson

Under tidigt 1900-tal var Ester Blenda Nordström en kvinna som gick mot strömmen och bröt många normer om vad kvinnor förväntades, eller fick, göra. Ett av hennes mest kända verk är en reportageserie där hon wallraffade som piga och skrev en reportageserie i Svenska Dagbladet om hennes upplevelser. Reportageserien var grunden till boken En piga bland pigor.

Ester Blenda som piga.
Ester Blenda som piga.Foto: Pressbild

– Hon har blivit mycket uppmärksammad på senare år, bland annat genom boken ”Ett jävla solsken”, en biografi om Ester Blenda. Vi är jätteglada här på Kalmar Slott att få ha denna fina utställning. Vi tycker att det var dags med en kvinnlig historia och hennes liv rör frågor som är dagsaktuella. Vi har demokratiåret i år, det är 100 år sedan kvinnlig rösträtt och vi har precis fått en kvinnlig statsminister. Ester Blenda var en av de kvinnor som kämpade för kvinnlig rösträtt, säger slottschef Meg Nömgård vid en presentation på Kalmar slott.

Förutom att lyfta rösterna bland samhällets svaga gav sig Ester Blenda ut på hisnande äventyr världen över.

– Hon gör flera resereportage. Hon är bland annat nomadlärarinna hos samerna och hon lär sig språket innan hon reser dit. Hon lever en tid i Sibirien och hon reser i USA genom att hon lägga sig under tågvagnar – bara för att uppleva hur det är. Hon är på många resor världen över och gör allt som en kvinna inte bör göra vid den här tiden. Hon går i byxor, vägrar kjol och klänningar, hon röker och skjuter. Hon är en äventyrerska som ger sig ut i världen och lever ett väldigt speciellt liv, därtill är hon homosexuell och hennes livs kärlek är en kvinna som heter Carin, säger Meg Nömgård

Ester Blenda Nordström med sin kärlek Carin Frisell.
Ester Blenda Nordström med sin kärlek Carin Frisell.Foto: Pressbild

Utställningen Ester Blenda! har tidigare visats på Skarhults slott i Skåne och nu är det alltså dags för Kalmar slott att husera utställningen som består av föremål från Ester Blenda, filmer och privata bilder. Utställningen kommer till slottet genom ett samarbete med Kalmar läns museum och kulturproducent Charlotte Aaby Hertzman.

– För många, och för mig, var det så att Ester Blenda Nordström kom in i mitt liv genom att jag läste boken som Fatima Bremmer kom ut med 2016. Fatima fick Augustpriset för boken i kategorin faktaböcker. 2019 hörde jag talas om att det var en utställning om Ester Blenda på Skarhults slott och där kände jag: Wow! Det är ett jättespännande kvinnoöde men också en väldigt estetiskt tilltalande utställning som också talar till så många olika grupper. Då tänkte jag att jag ville föra vidare den här utställningen, säger Charlotte Aaby Hertzman.

Ester Blenda Nordströmi motorcykelmundering.
Ester Blenda Nordströmi motorcykelmundering.Foto: Pressbild

– Det är fantastiskt roligt att göra det här tillsammans. Vi vill att besökarna ska få ta del av det här fantastiskt budskapet och berättelsen kring Ester Blenda. Jag tror det kommer att bli många spännande och intressanta samtal, seminarier och diskussioner kring ett sådant här levnadsöde, säger länsmuseichef Örjan Molander.

– Det är också bra för alla unga tjejer idag tror jag. Att det kan ge hopp om framtiden – kunde hon, kan vi, säger Tina Lindström enhetschef Kalmar Länsmuseum.

Utställningen kommer att byggas upp med 15 scener ur Ester Blenda liv som skildrar händelser och de olika identiteter som hon skapar för sig själv. Scenerna följs av författaren Fatima Bremmers texter som skrivits speciellt för utställningen, vilka bygger på citat, brev och kärleksbrev. Cirka 200 bilder kommer att visas och är reproduktioner i stort format.

Slottschef Meg Nömgård, länsmuseichef Örjan Molander, kulturproducent Charlotte Aaby Hertzman och Tina Lindström enhetschef Kalmar Länsmuseum.
Slottschef Meg Nömgård, länsmuseichef Örjan Molander, kulturproducent Charlotte Aaby Hertzman och Tina Lindström enhetschef Kalmar Länsmuseum.Foto: Linus Gunnarsson

– Det som är så roligt med den här utställningen är att vi kommer att guida i den, säger Meg.

Utställningen Ester Blenda! har premiär på huvudrollsinnehavarens födelsedag den 31 mars och kommer att visas dagligen till och med den 6 november 2022.

Utställningen har gjorts av utställningsproducent Alexandra von Schwerin i samarbete med författaren Fatima Bremmer och filmregissören Anna Hylander.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.