Annons

Ny satsning på yrkessvenska inom äldreomsorgen: ”Del i vårt aktiva arbete”

Omsorgsförvaltningen i Kalmar kommun och Axel Weüdelskolan Komvux startar ett nytt samarbete med syfte att stärka yrkessvenska inom äldreomsorgen. Målgruppen är främst tillsvidareanställda medarbetare som inte har tillräcklig språkkompetens för att klara arbetet på ett säkert sätt.
Publicerad 27 februari 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

– Detta är en del i vårt aktiva arbete att vara en språkutvecklande och inkluderande arbetsplats och där vi erbjuder en säker vård och omsorg. Det är också en oerhört viktig del i vårt kompetensförsörjningsarbete där allt fler medarbetare har en annan språkbakgrund än svenska. Därför är det extra viktigt att vi som arbetsgivare genomför den här typen av språkkompetensutvecklingsinsats tillsammans med skolan. Detta är en fantastisk och viktig möjlighet för både medarbetare och verksamhet, säger Mattias Ask, förvaltningschef, i ett pressmeddelande.

Totalt 25 medarbetare är aktuella för den nya utbildningssatsningen i yrkessvenska och undervisningen väntas starta upp i mitten av april och pågå i 14 veckor.

Annons

– Det här en satsning som omsorgsförvaltningen och skolan gör tillsammans. Som skola kommer vi att erbjuda undervisning i yrkessvenska i grupp, men även individuell handledning utifrån medarbetarnas behov. Vi kommer också att ha cirka fyra timmars handledning per vecka för de som behöver extra stöd, för att möta medarbetarnas språkutvecklingsbehov, säger Monica Thiel, rektor.

Medarbetarna kommer att få läsa yrkessvenska på betald arbetstid, vilket finansieras av omsorgsförvaltningen. Samarbetet delfinansieras med hjälp av Omställningsfonden, vilket gör att man kan köpa in utbildningen från Axel Weüdelskolan.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons