Annons

Ny studie visar att flimrande skärmar kan hjälpa barn med läs- och skrivsvårigheter

En ny svensk-norsk studie visar att barn med läs- och skrivsvårigheter som utsätts för text på flimrande skärmar, även kallat vitt pixelbrus, både läser och minns bättre vad de har läst. En av forskarna i studien är Linda Fälth, forskare inom läs- och skrivutveckling vid Linnéuniversitetets institution för pedagogik och lärande.
Publicerad 19 juni 2021
Foto: Simon Karlsson, Linnéuniversitetet

I studien fick barn läsa tolv ord där de utsattes för fyra olika nivåer av visuellt brus och i grunden gick testet ut på att se hur många av orden som barnen kunde läsa korrekt och hur många de kunde upprepa efteråt.

– Det visuella bruset som barnen har fått använda sig av kan liknas vid att ett filter lades över orden på skärmen. Effekten på läsning och minne var omedelbar, säger docent Linda Fälth, forskare inom läs-och skrivutveckling vid Linnéuniversitetets institution för pedagogik och lärande, i ett pressmeddelande.

Annons

Det deltog cirka 80 barn från olika mellanstadieskolor i Småland. De hade valts ut efter ett läskunnighetstest och var indelade i tre grupper: goda läsare, vissa lässvårigheter och stora lässvårigheter. Barnen utsattes för olika nivåer av vitt pixelbrus och resultaten visade att mängden brus hade en stor betydelse för både läsförmåga och minne.

– Du kan jämföra med att vara närsynt och behöva glasögon. Vi såg att när vi utsatte barnen för mellannivån av brus läste de bättre, men utan brus och med mycket brus läste de sämre, säger Göran Söderlund, lektor i pedagogik vid Göteborgs universitet och professor i specialpedagogik vid Høgskulen på Vestlandet i Norge, som tillsammans med Linda Fälth varit ansvarig för studien.

Nu vill forskargruppen fortsätta forska kring effekten av vitt pixelbrus samt undersöka om träning med visuellt brus under en längre tid kan ge bestående förbättringar.

– Då detta är den första studien i sitt slag och grupperna är inte så stora, så ska resultaten tolkas med försiktighet. Med det sagt så vill jag ändå lyfta fram att med detta förhållandevis enkla medel kunde vi underlätta läsningen för vissa elever direkt, konstaterar Linda Fälth.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons