Annons

Ny utredning påbörjas kring Ossians damm

I våras beslutade Kalmar kommun att Ossians damm i Påryd skulle rivas och delvis återställas. Många kritiska röster har höjts, som handlar om att det skulle förstöra stora kultur-, skönhets- och naturvärden på dammen, utan någon nytta för fiskarna. Kommunen valde då att backa och ta omtag. En ny utredning påbörjas nu till följd av föreläggande från Länsstyrelsen kring Ossians damm.
Publicerad 22 september 2023
Ossians damm
Ossians dammFoto: Agnes Aronsson

Länsstyrelsen Kalmar län har beslutat att Kalmar kommun ska inkomma med handlingar som visar att konstruktionen av Ossians damm och den dämmande verksamheten har tillstånd enligt miljöbalken.

En så kallad ”obruten hävd”, det vill säga att dammen funnits i princip oförändrad form sedan minst 1882, skulle innebära att dammen har tillstånd enligt miljöbalken. Nu vill man ta reda på om detta gäller och därför kommer Kalmar kommun inleda en ny utredning av dammens historia.

Annons

– Vi har tagit kontakt med Örjan Molander på Kalmar läns museum och de kommer att hjälpa oss med en kulturhistorisk utredning, berättar Peter Arnesson, förvaltningschef på serviceförvaltningen i ett pressmeddelande.

För att kunna åberopa urminnes hävd måste kommunen tydligt beskriva historiska aspekter av dammanläggningens placering, konstruktion och hur dämningen gått till på platsen.

Hävd kan endast kan gälla för de anläggningsdelar och verksamheter som i princip är oförändrade sedan minst år 1882, påpekar Länsstyrelsen.

– Det är svårt att hitta dokumentation så långt tillbaka, men vi kommer att be om hjälp även från Karlslunda Hembygdsförening, som har mycket kunskap om områdets historia, säger Peter Arnesson i pressmeddelandet.

Utredningen startar med en gång och senast sex veckor efter att beslutet vunnit laga kraft måste ett svar skickas in till Länsstyrelsen.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons