Annons

Nya fängelset i Halltorp får 100 fler platser än planerat

Publicerad 4 oktober 2023
Kriminalvården.
Kriminalvården.Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

Kriminalvården har beslutat att de nya anstalterna i Kalmar, Norrköping och Värnamo ska få fler platser. För Kalmar innebär det 100 fler platser än planerat.

– Vår ökningstakt är redan historiskt hög, men vi behöver fortsätta skapa fler platser – även på längre sikt. Besluten om fler platser på de nya anstalterna Norrköping, Värnamo och Kalmar är en logisk följd av ett tidigare beslut som innebär att fler celler i ska dubbelbeläggas där vi bygger nytt, säger Susanne Wedin, chef för avdelningen anstalt, häkte och frivård, i ett pressmeddelande.

Annons

Anstalten i Kalmar ökar från 330 platser till 430. Planen är att den nya anstalten ska kunna tas i drift etappvis med start år 2029. Den ska vara i full drift under år 2030.

– Under det senaste halvåret har det pågått en löpande dialog med Kriminalvården rörande antalet platser. Jag är därför väldigt glad över dagens besked om ytterligare utökning. Tillsammans med häktets 60 platser handlar det nu om totalt cirka 500 platser. Det leder till fler arbetstillfällen i Sydöstra Sverige vilket naturligtvis är väldigt bra, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kriminalvården har i dag 100 medarbetare i Kalmar och prognosen är att den nya anstalten kommer att ge 400 nya arbetstillfällen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons