GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya fruktlundar med äppelträd planteras runtom i Kalmar

Sedan 2020 har redan sex fruktlundar planterats på olika platser i Kalmar kommun. Nu har beslut tagits om att anlägga ytterligare tre stycken.
Publicerad 31 augusti 2022
Anders Linder, Per André och Peter Akinder bakom ett nyplanterat äppelträd av sorten transparente blanche. Bilden är tagen när en fruktlund planterades i Sandås våren 2021.
Anders Linder, Per André och Peter Akinder bakom ett nyplanterat äppelträd av sorten transparente blanche. Bilden är tagen när en fruktlund planterades i Sandås våren 2021.Foto: Simon Karlsson

Under planutskottets sammanträde den 30 augusti fattades beslutet om placering av de tre nya fruktlundarna. Äppelträden kommer placeras i Djurängen, Falkenberg och Snurrom. Sedan tidigare har fruktlundar anlagts även vid Klockhusgatan, Kylegatan, i Bergaparken, på Kvarnholmen, Bremerlyckan och i Smedby.

– Fruktlundarna handlar om en strävan att skapa en grönare, vackrare och friskare kommun att leva och bo i. Ett växande Kalmar ska ha plats för träd och buskar vars frukter och bär allmänheten fritt kan njuta av, säger Peter Akinder (S), ordförande i planutskottet och samhällsbyggnadsnämnden, i ett pressmeddelande.

– En äppelkaka bakad på några nyplockade äpplen i kvarteret, mer närodlat blir det inte, säger Liselotte Ross (V), kommunalråd, i pressmeddelandet.

Projektet är kopplat till den särskilda satsningen ”Gynna vilda pollinatörer och pollinering” och har blivit möjligt genom att Kalmar kommun sökt och beviljats medel från Länsstyrelsen inom ramen för lokala naturvårdssatsningar (LONA).

Fruktlundarna kommer anläggas under hösten 2022.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.