Annons

Nya mätningar visar: Virusnivåerna i Kalmars avloppsvatten sjunker

Virusmätningar i avloppsvattnet görs på flera platser över landet, varav Kalmar är den enda i södra Sverige. Den senaste mätningen kan tyda på att smittspridningen av covid-19 är på väg ner, skriver SVT Nyheter.
Kalmar • Publicerad 16 februari 2022
Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare Region Kalmar län.
Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare Region Kalmar län.Foto: Mostphotos/Agnes Aronsson

När allmänheten inte längre uppmanas att provta sig för covid-19 görs andra mätningar för att hålla koll på smittoläget.

I Kalmar har virusmätningar i avloppsvattnet gjorts sedan september 2021. Under februaris första vecka var nivåerna rekordhöga, men nu visar de senaste resultaten på en tydlig nedgång.

Annons

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare Region Kalmar län, hoppas att detta är ett första tecken på att smittoläget har vänt. Trots det vill hon poängtera att just den här metoden är för ny för att det ska gå att dra några stora slutsatser.

– En kollega till mig uttryckte det som att de är som en kompass men inte som en GPS. De ger oss riktningen om vart vi är på väg, säger hon till SVT Nyheter.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons