Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya miljökraven: Bara godkända skrov får hyra båtplats

Under året installerar Kalmar kommun en borsttvätt för båtskrov. För att få använda tvätten krävs att båten är bottenbesiktad och godkänd.
Nu ska miljögifterna bort från Kalmars båtskrov.
Nu ska miljögifterna bort från Kalmars båtskrov.
Foto: Maria Dryfhout/Mostphotos

TBT, tributyltenn, är ett giftigt och hormonstörande ämne som främst påverkar vattenlevande organismer och som återfinns i äldre båtbottenfärg. Färgen är förbjuden sedan 1989 men finns fortfarande kvar på många gamla skrov under nyare färglager, och riskerar att läcka ut vid behandling, underhåll och sjösättning.

Under 2019 och 2020 genomförde kommunen mätningar på cirka 400 båtar. Cirka en fjärdedel hade förhöjda halter av TBT.

Nu erbjuds båtägare i kommunen att gratis få sitt skrov kontrollerat. Det sker 1-4 maj. Enligt Ingemar Gustafsson, projektledare på serviceförvaltningen, rör det sig om 500-600 båtar som inte bottenbesiktats.

”Mätningarna görs med ett instrument som sätts mot båtens botten och som mäter halten av olika ämnen. En viktig detalj är att båten måste vara på land för att vi ska kunna mäta den”, förklarar Gustafsson.

Har skrovet godkända nivåer får du ett protokoll på det, och ett sådant kommer du att behöva framöver. Bland annat för att få tillgång till kommunens borsttvätt som ska installeras centralt i Kalmar under året.

”I den kan du borsta skrovet på båten några gånger per år och på så sätt få bort påväxten så att du slipper måla. Vi hoppas få den klar till midsommar”, säger Gustafsson.

Anläggningen är beställd men kommunen vet inte riktigt än var den ska placeras.

– Dels krävs 3,5 meters djup, dels ska den ligga så skyddad som möjligt, så vi klurar på det. Den ser ut ungefär som en flytande brygga.

Har du inte ett godkänt mätprotokoll kommer du från 2025 inte heller få hyra båtplats av kommunen, varken på land eller hav.

– Såvida du inte kan visa att din båt är byggd efter 1995, för alla båtar med för höga mätvärden har varit byggda tidigare än så, avslutar Ingemar Gustafsson.

Fakta

Här sker båtbottenmätning

1 maj
09.00–10.00 Ljungnäs
10.30–11.00 Revsuddens hamn
11.30–12.00 (cirkatid) Drag
14.00–15.00 Stensö, T-bryggan
15.00–17.00 Lindö, Jutebron, Ängö och Kullö
2 maj
09.00–10.00 Ekenäs
11.00–12.00 Stensö, T-bryggan
3 maj
17.00–ca 18.00 Ekenäs (tidsbokning krävs)
19.00–20.00 Ljungnäs (tidsbokning krävs)
4 maj
Endast tidsbokningar om du inte kan tidigare datum.

Läs mer