Nya parkeringsregler när Kalmar kommun ska städa gatorna

Nu införs städdagar för väghållningen och då råder parkeringsförbud. ”Vi har möjlighet att flytta på de fordon som eventuellt står kvar när det är parkeringsförbud”, säger Anders Stridarv, trafiktekniker på Kalmar kommun.
Publicerad 2 november 2020
Foto: Mostphotos

Sopning, snöröjning och liknande kan inte skötas på bästa sätt när parkerade bilar står i vägen. Av den anledningen införs inom kort nya regler av Kalmar kommun, för att se till att väghållningen kommer fram.

– Tidigare har vi haft tillfällig skyltning om att väghållningsarbete ska göras på gatan. I många fall står då bilar ändå kvar när det är dags att genomföra arbetena och det går inte att göra jobbet på det sätt vi önskar för att hålla gatorna i bra skick, berättar Anders Stridarv, trafiktekniker på Kalmar kommun i ett pressmeddelande.

Kalmar kommun hoppas nu på att kunna lösa problemet genom att sätta upp fasta skyltar om att det råder parkeringsförbud på gatan en bestämd dag varje månad mellan klockan 7 och 9 på morgonen. De sätts till en början upp på försök vid allén på Esplanaden (mellan Norra vägen och Lorensbergsleden) samt på Slottsvägen (Slottsallén).

– Med skyltningen blir det tydligt för alla vilken dag det är förbjudet att parkera där. Fast skyltning innebär även att vi har möjlighet att flytta på de fordon som eventuellt står kvar när det är parkeringsförbud. Då kan vi vara säkra på att vi kan ta hand om de investeringar våra gator är på bästa sätt och att framkomligheten är god på såväl gång- och cykelvägar som gator, säger Anders.

En felparkeringsanmärkning för att stå parkerad vid parkeringsförbud kostar 600 kr och avgiften för förflyttning, som betalas av bilens ägare, är 1500 kr.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.