Annons

Nya rekommendationer för vaccination mot covid-19

Vi har gått in i mars månad och nu gäller nya rekommendationer gällande vaccination mot covid-19.
Publicerad 3 mars 2023
Vaccin covid-19.Foto: Region Kalmar län

De som är över 80 år rekommenderas att ta en påfyllnadsdos under våren och ytterligare en inför hösten och vinter. Precis som tidigare kan man ta påfyllnadsdos som tidigast sex månader efter den senaste dosen. Berörda personer i länet kommer att få ett brev hemskickat med erbjudande om vaccination.

Rekommendationer från Folkhälsomyndigheten gäller oavsett hur många doser man tagit, och antalet doser som rekommenderas beror på ålder och om man tillhör riskgrupp.

De nya rekommendationerna:

• Personer 80 år eller äldre eller boende på SÄBO rekommenderas ytterligare två påfyllnadsdoser under perioden 1 mars 2023-29 februari 2024. Påfyllnadsdoserna ska ges tidigast sex månader efter den senaste dosen. Denna grupp rekommenderas också grundvaccination med två primärdoser följt av en påfyllnadsdos efter fyra månader.

• Personer i åldern 65–79 år samt personer i riskgrupp som är 18 år och äldre, rekommenderas en dos under perioden 1 mars 2023–29 februari 2024. Dosen bör i första hand ges inför höst- och vintersäsongen 2023/24. Rekommendationen gäller oavsett tidigare antal doser. En ytterligare dos vaccin finns tillgänglig att tas under perioden 1 mars 2023–29 februari 2024. Denna åldersgrupp rekommenderas att ha en grundvaccination med tre doser: primärvaccination (två doser) följt av en påfyllnadsdos tidigast efter fyra månader, men med fördel med ett längre intervall.

• Personer i åldern 50–64 år rekommenderas en dos under perioden 1 mars 2023–29 februari 2024. Dosen bör i första hand ges inför höst- och vintersäsongen 2023/24. Rekommendationen gäller oavsett tidigare antal doser. Denna åldersgrupp rekommenderas att ha en grundvaccination med tre doser: primärvaccination (två doser) följt av en påfyllnadsdos tidigast efter fyra månader, men med fördel med ett längre intervall.

• För personer 18-49 år finns det inte längre någon rekommendation om vaccination. För den som önskar är det däremot möjligt att vaccinera sig så att man har en grundvaccination och sedan ytterligare en extra påfyllnadsdos.

• För den som har ett nedsatt immunförsvar gäller ett särskilt schema med fler doser enligt särskild ordination. Läkare på ordinarie klinik ger mer information om vaccination.

Källa: Region Kalmar län

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons