Annons

Nya virus hittades på över 400 meters djup

Forskare har vid det underjordiska Äspölaboratoriet, norr om Oskarshamn, hittat nya virus och bakterier i vattenfyllda sprickor i berggrunden på ner till 448 meters djup.
Publicerad 8 mars 2021
Foto: Mostphotos

Det råder extrema förhållanden djupt under marken, men trots det finns där ett aktivt liv med både virus och bakterier.

– Genom storskalig sekvensering har vi hittat helt nya virus som infekterar många olika slags bakterier. Särskilt intressant var det att upptäcka virus som infekterar bakterier av den nyupptäckta gruppen Patescibakterier, något ingen gjort tidigare. Och virusen och bakterierna är aktiva. Genom att virusen dödar sina värdbakterier frigör de kol och näring, vilket gör att andra bakterier kan växa, säger Karin Holmfeldt, docent i ekologi, i ett pressmeddelande.

Annons

Forskarna har studerat virussamhället i tre vattenfyllda sprickor i berggrunden på 171, 415 och 448 meters djup under havsytan.

– Det finns vissa virusgrupper som hittades i alla tre grundvattnen. Vi trodde att virusen på 171 och 415 meter skulle vara mer lika varandra, då vattnets kemiska struktur där var liknande trots skillnaden i djup. Istället visade det sig att 415 delade hela sitt virussamhälle med 448, vilket förvånade oss.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons