GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nyblivna mamman Sanna Nielsen bollar familjeliv med karriär: ”Vissa har åsikter”

Sanna Nielsen har många bollar i luften framöver. Till sommaren leder hon återigen Allsång på Skansen, till hösten och vintern blir det julturné med ett stopp i Kalmar, och till våren väntar Funny Girl på Malmöoperan, där hon spelar den halvdokumentära rollen som musikalstjärnan Fanny Brice. När KalmarPosten når Sanna på telefon är hon glad och förväntansfull inför allt som är på gång.
Publicerad 27 maj 2022
Sanna Nielsen
Sanna NielsenFoto: Peter Knutson

– Det känns jätteroligt! Det kan låta mycket, men jag har tid att bara vara också. Jag är ju mamma nuförtiden och har varit ledig sedan jul, säger Sanna Nielsen.

Innan ledigheten var hon ute på julturné, och till vintern är det alltså dags igen. Då reser Sanna Nielsen runt i Sverige med turnén ”Min Sanna jul”.

– Jag tog med nyfödde sonen Gibson på turné förra julen när han var tre veckor gammal. Vissa har åsikter om att jag tar med honom på turné, men det funkade faktiskt. Det var lugnt och sansat. Det är en sådan ynnest att få ha med sig familjen. Jag och min sambo jobbar nästan alltid tillsammans och kan ta med vår lille son och vara med honom jämt och göra det vi tycker om. Men det blir nog mer livat till nästa julturné då han är drygt ett år!

Fästmannen och gitarristen Joakim Ramsell blir även kommande höst och vinter hennes kapellmästare på turnén. Nu när Sanna klurar på en ny jul-repertoar väntar bland annat svenska tolkningar av idolernas hits, och hon övar just nu på att pricka tonerna i Céline Dions version av ”Oh holy night”. Förmodligen får publiken även ta del av Michael Bublés ”It´s beginning to look a lot like christmas”, i en duett med fästmannen.

Sanna Nielsen på julturné.
Sanna Nielsen på julturné.Foto: Per Jahnke

”Min Sanna jul” drar igång den 17 november och den 2 december kommer hon till Kalmarsalen.

–Jag uppskattar Kalmar varje gång jag kommer dit. Jag har ju stått på Stortorget vid domkyrkan och gjort stora konserter och det kommer oftast mycket folk. De är så glada och tycker det är roligt när man kommer dit. Jag får alltid ett så fint omhändertagande. Jag och Jocke, min sambo, har gjort akustiska konserter i domkyrkan och verkligen njutit av den stämningen som varit. Sist var vi i Kalmarsalen och nu får jag komma tillbaka dit. Man får en speciell relation till vissa orter och Kalmar är en av dem.

Har du några fler minnen härifrån att dela med dig av?

– Absolut! Alla mina barndomssomrar spenderade vi på Öland - jag, min mamma, pappa och lillebror. Vi bodde i tält eller hyrde in oss i rum i privatvillor, på B&B. Det fanns ett hus som vi kallade för Pippi Långstrumpvillan, för den liknade verkligen den! Tidigare så valde jag och Jocke alltid att åka till Kalmar två-tre nätter och käka på trevliga restauranger och bara vara. Kalmar är en väldigt mysig sommarstad.

Till vardags bor skåningen Sanna söder om Stockholm, precis utanför stan i ett hus med trädgård och altan. Men även om Sannas karriär kretsar kring musiken är det inte lika mycket av den varan på hemmaplan.

– Jag lyssnar inte på så mycket musik hemma om jag ska vara ärlig. Det är ganska tyst i vårt hushåll, kanske för att vi jobbar så mycket med musik. Inspiration får jag däremot av alla möjliga musikstilar och artister. Céline Dion är min husgud men jag lyssnar aldrig på henne. Jag lyssnar mer på soul, när jag väl lyssnar. Sedan blir det en del John Mayer men också Joni Mitchell. Jag älskar Benjamin Ingrosso! Hans skiva som är i två delar, den är jättebra.

Tycker du att ni inom musikbranschen är bra på att klappa varandra på axeln och ge beröm till kollegor?

– Vad roligt att du ställer just den frågan. Jag pratade faktiskt om detta senast i dag med en som fixade mitt smink och hår, apropå att få ta emot kritik när man tar med barnet på turné. Jag tänkte efter lite, och tänk om alla bara kunde hylla och lyfta varandra, precis så som vi gör i den här branschen. För det gör vi faktiskt! Jag blir jätteglad när någon artistkollega har varit på konsert med mig och skriver några ord om den, eller när man har släppt en ny låt och får ett grattis. Det är så enkelt och det ger så himla mycket. Alla förstår värdet av det.

Du slog igenom som 11-åring. Hur tycker du att branschen har förändrats under de här 26 åren du varit aktiv som artist?

– När jag var 11 år var jag så otroligt skyddad. Mamma och pappa, min manager och alla runt omkring såg till att jag var förskonad från mycket såklart. Jag hade till och med en klausul i kontraktet om att jag inte behövde gå upp på scen och sjunga om jag inte ville det. Nu hände det aldrig att jag inte ville gå upp, men de ville inte att jag skulle känna mig tvingad till det.

I dag ser hon en hårdare bransch med betydligt mer konkurrens.

– Mer konkurrens är i och för sig är bra för det tyder på att vi har många bra talanger och mycket bra musikexport. Men visst det är ett hårdare klimat. Nu har vi sociala medier, nyheterna kommer och går jättefort och man kämpar för att nå ut i bruset. Nu ska man nästan ha nästa skiva klar när man precis har släppt en. Det ska gå så fort alltid. Flödet på Instagram skrollar man förbi hur snabbt som helst. Men jag jobbar på, jag har jobbat in ett namn och jobbat upp en publik. Jag tackar de här 26 åren som jag har fått vara i branschen.

Vad har du för pausknapp och playknapp?

– Egentligen är det samma svar på båda. Mina promenader i skogen är det som får mig att varva ner och komma igång. Till exempel häromdagen var jag så så trött, bebis var varm och ledsen och lite kinkig, jag svettades ihjäl och kände att jag måste bara ut och gå för att varva ner. Det är det jag gör mest om dagarna – promenerar.

Är det som du tänkte dig att ha barn, eller är det något som har förvånat eller överraskat dig?

–Det är nog ungefär som jag tänkte och kunde förbereda mig på. Jag har ju varit på turné med bebisar och mindre barn i 20 års tid.

– Och då tänker jag inte på musikerna utan på deras barn som följt med!, tillägger Sanna med ett skratt.

Hon funderar några sekunder innan hon fortsätter svara.

– Jag visste att det skulle vara mycket och omvälvande. Men när det här lilla livet kom till oss - jag tror inte att det har gått en dag utan att vi fällt en tår över hur tacksamma vi är som får uppleva det här. Att få vara med i en liten persons utveckling. Vi är upp över öronen förälskade i vår son. Det är bättre än vad jag förväntat mig.

Vad ser du mest fram emot just nu i livet?

– Jag känner att det är en ynnest i karriären efter de här pandemiåren att jag får jobba och göra det som jag tycker är roligast. Jag är så otroligt tacksam och ödmjuk inför det. Nu har jag de här tre projekten framför mig som jag ser fram emot, så jag njuter verkligen av yrkeslivet. På ett personligt plan ser jag fram emot en vardag med min familj och att få följa Gibsons utveckling. Jag ser fram emot en sommar med honom med plask och lek i vattenspridaren. Jag brukade få samma fråga innan jag fick barn, men nu kan jag helt ärligt säga nu att jag ser fram emot varje dag.

Sanna Nielsen, här kommer några snabba frågor:

Katt eller hund?

Oj! Katt tror jag.

Hårdrock eller hiphop?

Hårdrock.

Storstad eller landsbygd?

Oooh. Hmm. Landsbygd.

Lunch ute eller matlåda?

Matlåda, haha!

Morgonmänniska eller kvällsmänniska?

Morgonmänniska, definitivt just nu.

Midsommarafton eller julafton?

Julafton!

Gitarr eller piano?

Piano, för att jag spelar det själv, men jag lever med en gitarrist. Det blir jobbigt att komma hem nu när jag svarade piano.

Fredag eller lördag?

Fredagsmys!

Lukt eller smak?

Så svårt! Smak.

Hörsel eller röst?

Hörsel.. Nej, röst!

Frukost eller middag?

Frukost!

Solsemester eller skidsemester?

Båda, men om jag måste välja – solsemester.

Sanna Nielsen
Sanna NielsenFoto: Peter Knutson
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.