Annons

Nye VD:n för Hagbloms Måleri: ”Jag har svart bälte i att sova”

Han är sjätte generationen målare, nytillträdd vd för Hagbloms Måleri i Kalmar och enligt säkra källor en hejare på att laga mat. Veckans profil är ingen mindre än Erik Jonsén.
Publicerad 17 december 2022
Erik Jonsén.
Erik Jonsén.Foto: Hedda Ottestam

Ålder: 41

Familj: Sambon Lina sedan 19 år. Tre barn, 16, 13 och en snart 2 år.

Bor: Hagby, söder om Kalmar

Kommer från: Hagby

Aktuell som: Nytillträdd VD, Hagbloms Måleri i Kalmar AB

Beskriv dig själv med tre ord: Morgontrött, positiv och kanske lite rolig ibland.

Godmorgon, när klev du upp i dag?

Som alltid, 05.20.

Annons

Hur startar du helst dagen?

I duschen, gärna så ångan ligger tät i badrummet, men med dagens elpriser går det inte tyvärr. En kopp kaffe direkt när man kommer in på jobbet, sedan är man igång för dagen.

Du är sedan september ny vd för Hagbloms måleri, hur har den första tiden varit?

Jätteroligt. Fantastiska människor, både på kontoret och våra hantverkare. Tidigare har jag varit projektledare och platschef på Sandå Måleri här i Kalmar, så många av arbetsuppgifterna är detsamma. Men jag har verkligen kommit till ett företag som har bra rutiner och ligger i framkant vad det gäller arbetsmiljö och kvalitetsarbete.

Hur är du som vd?

Lika som människa tror jag. Är nog ganska snäll, men jag vill också se resultat. Jag vill inte vara en chef utan en ledare.

Du är sjätte generationen målare, var det självklart med måleri för dig?

Absolut inte. Tanken var nog alltid att göra något helt annat. Men eftersom min far drev eget måleri i många år var det ganska lätt att bli kvar efter sommarjobbet då skolan var slut. Den hösten blev till vinter som sedan blev till vår – efter det har jag aldrig lämnat. Ett tecken på att jag alltid har trivts i branschen måste det ju vara.

Vad är den största utmaningen i din yrkesroll?

Att få alla att dra åt samma håll. Det spelar ingen roll om man hissar segel om man inte vet vilken hamn man ska till.

Annons

Vad har du för yrkesmässiga mål?

Att få Hagbloms fortsätta vara en ledande aktör i Kalmar då det gäller måleri. Som det ser ut i världen just nu med skenade inflation och räntor är mitt mål att Hagbloms ska gå starkt ur detta. Vi kommer vara väl rustade när det sedan vänder.

Jag vill också se till att våra lärlingar får en gedigen utbildning hos oss. Det är så vi skapar duktiga och engagerade medarbetare för framtiden.

Hur gör du för att varva ner?

Jag har svart bälte i att sova. Så soffan får jag väl säga på denna fråga. Soffan och någon bra serie. Oftast måste jag se om varje avsnitt då jag nästan aldrig lyckas se hela avsnittet innan jag somnar.

Hur tacklar du en motgång?

För det mesta så knyter jag näven i fickan, svär lite inombords, borstar av mig det och hittar en ny lösning på problemet. Jag är ingen människa som ältar motgångar utan försöker hitta nya lösningar.

Vad gör du en ledig dag?

Vi har ett stort hus som det alltid finns saker att göra på. Jag älskar att ha en välskött gräsmatta till exempel. Annars tar jag ibland bössan på ryggen och går ut i skogen en sväng.

Vad är fredagsmys för dig?

Annons

Tacosen står väl oftast på menyn där hemma om barnen får välja. Annars är det nog under filten i soffan och har man tur så kanske man får i sig en liten whiskey innan man somnar.

Har du en bucket list, och vad står den i så fall på den?

Har nog ingen sådan lista, men jag har alltid sagt att jag skulle vilja åka till Bora-Bora någon gång. Det skulle vara en upplevelse.

Vi har hört att du är väldigt bra på att laga mat. Vad har du för paradrätt?

Hahaha. Bra vet jag inte, men jag gillar att laga mat, och framför allt att äta den. En bra bit entrecote med en hemslagen bearnaisesås gör jag gärna. Oftast blir det ganska bra också!

Vilken färg på husfasaden ska det vara om du får välja?

Det beror nog på vilket typ av hus du har. Har du en liten stuga i skogen så passar ju Falu rödfärg helt fantastiskt. Äger du däremot en större herrgård ser jag den gärna gul eller vit.

Vad är det vanligaste misstaget en nybörjare gör som ska måla om hemma?

Att man använder för lite färg. Särskilt när man målar väggar och tak. Rullan får inte ”skrika”. Sedan är det nog många som köper för billiga verktyg. En dyrare pensel är alltid bättre.

Matlåda eller lunch på stan? Vad blir det för mat?

Annons

Då jag har en tonårsson hemma blir det knappt aldrig någon mat över. Så oftast lunch ute.

Favoritlåt?

Lyssnar nog på det mesta. Riktigt skrikig hårdrock har jag kanske svårt för.

Vad ser du fram emot just nu?

En fin jul, en kort lågkonjunktur, glada barn och lägre elräkningar!

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons