Nytt ambulansflyg till Kalmar: ”Ett fantastiskt lyft för svensk sjukvård”
Planet är en del av totalt sex ambulansflygplan som kommer stationeras ut på Stockholm Arlanda Airport, Göteborg-Landvetter flygplats och Umeå Airport. Satsningen är ett samarbete mellan alla Sveriges 21 regioner.
Förhoppningen är att planet ska kunna komplettera ambulanshelikoptern och ambulansbilen vid utryckning.
– Skillnaden från en ambulanshelikopter är att man kommer kunna behandla patienten på väg till sjukhus. Med ambulanshelikopter behöver patienten oftast vara stabiliserad innan man åker iväg, men med flyget kommer man i framtiden kunna åka ut direkt när det behövs, säger Ola Karlsson, regionråd Örebro län och styrelseordförande för Svenskt Ambulansflyg.
Planet är dessutom specialbyggt för att enkelt kunna byggas om vid behov.
– Det går att plocka bort en bår eller bygga om så en ECMO-maskin för konstgjord lunga får plats, eller göra plats en kuvös med ett nyfött barn. På planet finns också plats för både mamma och barn att följa med, till skillnad från idag då de behöver transporteras separat.
– Det är verkligen ett fantastiskt lyft för svensk sjukvård.
Med hjälp av en flygkoordineringscentral ska ambulansbilen ta patienten till planet, som när det landar ska mötas av en ny ambulans i en obruten vårdkedja. På plats i planet kommer minst en erfaren IVA- eller anestesisjuksköterska finnas, och vid speciella behov kommer även specialistteam tas in.
Ambulansflygplan finns redan i drift i Sverige, men i mycket mindre omsträckning och med en väntetid på upp till 18 timmar beroende på regionens avtal. Det nya planet ska kunna vara framme på bara 30 minuter.
– Vi är jätteglada att få det här flygplanet på plats. Det kommer bli en stor trygghet för länets invånare och säkerställa vården för alla, säger Angelica Katsanidou (S).
Det nya ambulansflygsystemet kommer vara klart för drift vid Umeå Airport i November, och vid Arlanda och Landvetter senast i februari nästa år.