Annons

Nytt avtal klart – minst tre år till med Ironman Kalmar

Ett nytt avtal med Ironman är klart. Triathlonet kommer att anordnas i Kalmar i minst tre år till.
Publicerad 17 augusti 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mehdi Barakat

Beskedet meddelade Destination Kalmar under torsdagen. Avtalet är ett så kallat Host City-avtal, värdstadsavtal, och har tecknats mellan Destination Kalmar AB och Ironman Sweden AB. Avtalet är på tre år med option på ytterligare två år. Precis som tidigare kommer Mörbylånga kommun och Kalmars hotell bidra med en del av den summa som Destination Kalmar betalar för att vara värdstad.

– Vi är otroligt glada över att säkra en fortsatt framtid här i Kalmar med det förnyade avtalet. De senaste 10 åren har varit en otrolig resa och Ironman Kalmar har blivit en juvel i tävlingskalendern tack vare den unika atmosfär som de tävlande får uppleva här, säger Henrik Brovell, Regional Director, Ironman, i ett pressmeddelande.

Annons

”I det nya avtalet har flera tillägg gjorts för att stärka evenemangets hållbarhet. Bland annat tydliggörs att den summa Destination Kalmar betalar ska gå tillbaka till lokalsamhället, både till föreningslivet och till att köpa tjänster från det lokala näringslivet”, skriver Destination Kalmar i ett pressmeddelade.

En tydligare skrivning har även gjorts om att Ironman ska stärka sin mediebearbetning lokalt, nationellt och internationellt samt förse medierna med relevant material före, under och efter tävlingen. Det kommer också att tillsättas en styrgrupp med representanter för Destination Kalmar och Ironman, som träffas minst fyra gånger per år för att säkerställa ett gott samarbete. Vid dessa möten kommer bland annat organisation, ekonomi, mediebearbetning och marknadsföring att diskuteras och följas upp. Tidigare i somras har tidningen Barometern-OT granskat Ironmans årsredovisningar, som visat på att Ironman Sweden AB systematiskt struntat i att följa skatteregler och aktiebolagslagen.

– Ironman har haft stor betydelse för Kalmars utveckling som evenemangsstad sedan 2012 då samarbetet inleddes och satsningen på idrottsturism började. Den summa vi lägger för Ironman får vi med råge tillbaka genom den turistekonomiska omsättningen som vi beräknar till cirka 80 miljoner kronor årligen för evenemanget. Lägg därtill att Ironman köper tjänster för miljontals kronor som går direkt till lokalt förenings- och näringsliv, så blir det tydligt hur mycket Ironman har betytt och fortsatt betyder för Kalmar och Mörbylånga, säger Marcus Larsson, Chef för evenemang och möten på Destination Kalmar, i samma pressmeddelande.

– Evenemanget profilerar Kalmar inom idrottsvärlden och ger stora turistekonomiska effekter. Dessutom ger det oss en fantastisk exponering, inte minst internationellt eftersom vi har tävlande från 60 länder, säger Sylvia Nylin, vd, Destination Kalmar.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons