Annons

Nytt glas kan bromsa barnens närsynthet: ”Jag tror inte folk vet om det här”

Optikerna Charlie Råberg, Hannah Stalbohm och Sofia Granton arbetar på Optiker Tottie i Kalmar. De vill nu komma ut med information till föräldrar om den ökande närsyntheten bland barn – och att det finns hjälpmedel som bromsar utvecklingen.
Publicerad 7 februari 2022
Sofia Granton, Hanna Stalbohm och Charlie Råberg.
Sofia Granton, Hanna Stalbohm och Charlie Råberg.

Myopi, eller närsynthet som det också heter, ökar i världen. En av anledningarna är ärftlighet, men även vår livsstil.

– Barn blir mer närsynta idag för att man sitter mer vid en skärm och är mindre ute samt att det är genetiskt – att föräldrar är närsynta. Studier visar att man räknar med att 56 procent av Europas befolkning är närsynta år 2050, säger Charlie Råberg.

Annons

Det betyder inte bara att fler tvingas bära glasögon eller linser, det innebär även högre risker för ögonsjukdomar när man blir äldre.

– Det finns en större risk att få vissa ögonsjukdomar när man är närsynt och ju högre närsynthet man har, desto högre risk för näthinneavlossning, problem med gula fläcken och gråstarren kommer tidigare, säger Hanna Stalbohm.

Myopi uppstår när ögat är längre än normalt. Längdtillväxten som sker av ögonbulben, leder till en tunnare ögonvägg.

Det har sedan tidigare funnits hjälpmedel för att bromsa närsyntheten i form av speciella linser. Relativt nytt är att det nu finns möjlighet till hjälp genom glasögon.

– Alla kan inte hantera linser, och det här ska sättas in ganska tidigt ålder för att det ska ge effekt också, säger Sofia Granton.

– Jag tror inte folk vet om det här. Sätter man in sådana här glas i tidig ålder kan man bromsa utvecklingen av närsynthet med cirka 60 procent, säger Charlie.

Optiker gör synkontroller på barn från åtta års åldern. Dessförinnan är det i regel inom sjukvården sådana kontroller utförs.

– Man brukar säga att från åttaårsåldern till man fyller 20 år ska man kontrollera synen årligen, oavsett om man har glasögon eller inte. Ofta kommer närsyntheten, om det inte är medfött, runt 10-14-årsåldern. Efter 20 års ålder utvecklas inte närsyntheten i regel.

Charlie, Hannah och Sofia hoppas att informationen om de nya glasen ska nå föräldrar.

– Man kommer aldrig kunna ta bort närsyntheten helt, men man slipper kanske flaskbottnar till glasögon och hindrar att fler får allvarligare ögonsjukdomar när de blir äldre, säger Hannah.

Annons

– Det är nog svårt för en förälder att förstå när man har en 5-åring hemma att det gör skillnad för ens barn om 65 år, säger Charlie.

– Det är ändå något av det finaste man kan göra. Att ge något för ens barn i framtiden, flikar Hannah in.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons