Nytt rekord på Kalmarsundsleden – Dennis sprang om sin tränare

Dennis Källerteg från Vetlanda är ny rekordtagare på Kalmarsundsleden. På cirka elva timmar sprang han den 124 kilometer långa leden och roffade åt sig rekordet från sin tidigare tränare.
Publicerad 6 oktober 2022
.
.Foto: Privat

Man skulle kunna säga att han är Vetlandas Forrest Gump. Enligt honom själv är han en ultralöpare som älskar att springa.

Förra helgen tog 27-åringen rekord i FKT (Fastest known time) ute på leden. Han startade klockan sju i Pataholm och började springa mot Bröms.

– Tiden blev 10 timmar och 55 minuter på 124 kilometer exakt. Det var 17 minuter fortare än min gamla tränare Christian Malmström, så det var ju kul. Först hade jag tänkt slå rekordet med en timme, men det var tuffare än vad jag hade tänkt mig, säger en glad Dennis.

En glad Källerteg sprang Kalmarsundsleden på 10 timmar och 55 minuter.
En glad Källerteg sprang Kalmarsundsleden på 10 timmar och 55 minuter.Foto: Privat

Under resans gång hade han med sig sin svärfar Niclas Lindqvist, som följde efter på cykel. Men det var inte bara guld och gröna skogar för den vane löparen, stundtals så var det påfrestande att springa ute på leden.

– Det gick ju bra, det gjorde det. Men leden är så pass flack, inom Kalmar är det ju många raka sträckor. Det blev lite sämre tid än vad jag hade hoppats på men jag var ändå nöjd med det. Huvudfokus var att det skulle vara ett bättre träningspass inför tävling i november.

Under resans gång hade han med sig sin svärfar Niclas Lindqvist på cykel.
Under resans gång hade han med sig sin svärfar Niclas Lindqvist på cykel.Foto: Privat

Efter att ha sprungit i närmre elva timmar kom till slut Dennis i mål i Bröms. På plats fanns sambo, föräldrar och syskon. Och att ha tagit rekord är bara en bonus för honom.

– Det blev lite roligare med att familjen var där och att jag fick dela rekordet med dem. Även om jag inte hade slagit rekord så hade de blivit glada ändå.

Dennis slog sin tränares rekord med 17 minuter. Härnäst väntar Kullamannen Trail på 160 kilometer.
Dennis slog sin tränares rekord med 17 minuter. Härnäst väntar Kullamannen Trail på 160 kilometer.Foto: Privat

Vad händer härnäst för dig?

– Denna veckan vilar jag inför årets sista lopp. Att springa på Kalmarsundsleden var mest för att träna inför Kullamannen Trail, som är ett lopp på 160 kilometer från Båstad till Mölle. I år vill jag stå högst upp på pallen, men huvudmålet är topp tre.

Dennis Källerteg

Ålder: 27 år

Från: Vetlanda

Familj: Bor ihop med sambo i Vetlanda

Gör: Sysslat med ultralöpning sedan 2016. Jobbar heltid på ett företag som gör uterum, men springer mer än vad han jobbar

Har rekord i: Snabbast tid på Kalmarsundsleden och Kungsleden, vilket tog tre dagar och 20 timmar

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.