"Oavsett vad jag gör så går jag in till 100 procent”

Tidigare i år tackade han ja till att bli ordförande för Ölands Ryttarförening, strax efter att ha tackat ja till att bli tränare för IFK Bergas U19-killar. Han spelar golf, är nybliven padelentusiast och har en stor familj. Och så har han ett jobb.
Publicerad 1 maj 2021
Andreas Prins framför målet på IFK Bergas hemmaarena Bergaviks IP.
Andreas Prins framför målet på IFK Bergas hemmaarena Bergaviks IP.Foto: Simon Karlsson

Jag måste fråga, hur hinner du med allt?

– Jag går upp tidigt och lägger mig sent, svarar Andreas Prins med ett stort leende.

– Men sen handlar det så klart mycket om planering, vara strukturerad och lägga upp sin dag. Samtidigt som det gäller att vara flexibel.

Andreas Prins är en utpräglad föreningsmänniska, och är beredd att ge mycket av sin tid till andra. Fotboll började han själv spela som femåring i Upplands-Väsby och fortsatte efter flytten till Småland och sen till Öland.

Efter en andra ordentlig knäskada har det varit i olika tränarroller han har synts vid fotbollsplanen, inte sällan som tränare för IFK Borgholm.

– Sen fick jag chansen att ta steget över bron och ta över Team Södermöre dam i två år, och det är inget som jag ångrar. Där träffade jag härliga spelare och ledare som gav mig en massa erfarenhet som jag tagit med mig.

När han fick frågan att träna IFK Bergas U19-killar såg han det som en ny spännande utmaning.

– Jag älskar fotboll, nästan över allt annat. Och det är stort att se spelarna utvecklas. När jag står på kanten och ser att det funkar det vi har tränat på - det är gåshud.

Du ägnade några år åt boxning också.

– En tränare på Öland undrade om jag inte skulle testa och det kunde jag väl göra. Jag började sent, som 26-åring, så det var bara att kriga sig fram. Man fick inget gratis. Men sån är jag, oavsett vad jag gör så går jag in till 100 procent. Det är allt eller inget.

Krigade på gjorde han och kom att gå ett 50-tal matcher, där han avgick som segrare i runt hälften.

– Det var en härlig tid. Det blev många timmars träning och sen har man ju fått uppleva många ställen runt om i Sverige när tävlingssäsongen var igång. Och en sån sammanhållning det var, alla vi boxare var som en stor familj. Man var kompis dagen efter man gett någon på käften.

Efter några år lämnade hans öländske tränare klubben. Då klev frun in och tog en mer aktiv roll.

– Hon hade varit med på nästan all min boxning fram till dess så visste mig exakt. Hon hjälpte till med träningen och stod i min ringhörna så det gick bra!

Senare kom han att boxas för klubbar i Nybro och Oskarshamn.

– Jag lyckades vara 4:a på rankningen i Sverige ett år. Det är jag nöjd med så här i efterhand men just då så ville man ju bara vara bäst.

Vid ett SM i Göteborg mötte han i första matchen Sverige-ettan Gabriel Richards. Där tog mästerskapet slut för Andreas.

– Det sved lite att få stryk av en Djurgårdare, säger han med ett nytt leende.

Hur kom det sig att du blev ordförande för Ölands Ryttarförening?

– När jag hade flyttat ner till Småland som 12-åring skaffade familjen häst så de har alltid funnits där. Nu har familjen hästar i Tryggestad. Det började med två men frun och minsta dottern ville ha fler, så nu har vi fem, skrattar Andreas.

– På grund av det fick jag frågan av medlemmarna om jag var intresserad av att komma in i styrelsen, se på föreningens arbete med nya ögon - och det såg jag som ett intressant uppdrag.

Rider du själv?

– Någon gång ibland. Eller, väldigt sällan ska jag kanske säga.

Du syns oftare på golfbanan än på hästryggen?

– Ja, jag spelar en del golf och sen har jag precis börjat spela padel.

Tillbaka till livspusslet - när kliver du upp på morgonen?

– I veckorna ringer klockan 04.15. På helgerna går jag upp runt kl 06.00.

Hur startar du helst dagen?

– Jag går gärna upp tidigt och åker ut till hästarna, tar ut dem och ger dem lite frukost. Det är ganska fridfullt innan dagen börjar på riktigt.

Hur kan en vanlig dag se ut?

– Hästarna på morgonen innan jobbet, sedan hästarna på vägen hem då jag slutar vid 14-tiden tiden på dagarna. Sen är det hem och fixa lite innan jag åker till fotbollen, fyra dagar i veckan, sen hem och äta lite med familjen innan vi hamnar i soffan innan det är sängdags vid 23-tiden.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Går en golfrunda på morgonen. Sen kan det bli en padelrunda, om man har tur, innan jag åker hem och ser på lite fotboll och förbereder middagen tills tjejerna kommer hem från stallet.

Vart går drömresan?

– Rom skulle jag vilja ta med min fru till. Jag är intresserad av historia och har alltid velat uppleva den staden.

Om du får bjuda någon kändis på middag, vem är det och vad äter ni?

– Helt klart Liverpool-ikonen Steven Gerrard. Det skulle bli grillad oxfilé, en potatisgratäng och fetaostsallad. Sen blir det några glas rött och en massa fotbollstugg.

Vad händer i ditt liv den närmaste tiden?

– Nu jobbar vi hårt med att bli klara med det nya ridhuset på klubben. Sen önskar jag inget annat än att serien ska dra igång för alla lag i lokalfotbollen. Folk tränar hårt vecka in och vecka ut och snart så måste dom få någon belöning för allt slit, det vill säga spela matcher, innan folk slutar.

Fakta

Andreas Prins

Ålder: 39 år i sommar.

Yrke: Chaufför på Lindbytvätten.

Familj: Hustrun Ida, dottern Winnah, bonusbarnen Julia, Kim & Oliver.

Bor: Björkviken, Borgholm.

Uppväxt: Upplands-Väsby.

Aktuell som: Ordförande för Ölands Ryttarförening och tränare för IFK Berga U19.

Om sig själv med några ord: Vinnarskalle, envis, glad!

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.