Odla småskaligt i city

Drömmer du också om en trädgård med prunkande rabatter fyllda av rabarber, hallon och blåbär till morgongröten, sallad och sockerärtor till lunchsalladen, kryddor till grillkvällen och nypotatis till midsommar.
Publicerad 30 maj 2020
Odla i city.
Odla i city.Foto: Sara Jonasson

Här får du tips inspiration till dig som vill testa på att odla småskaligt och passar både för dig med ljusgröna fingrar (nybörjaren) likväl som den vana trädgårdsmästaren.

Miljöinsats eller hobby?

För många är stadsodling en hobby som växer sig allt starkare, framför allt i storstäder. Men för allt fler blir stadsodling också ett sätt att värna om miljön och klimatet. Att odla sin egen mat blir en miljöinsats, en solidarisk handling och en möjlighet att få äta sin hemodlade, obesprutade mat.

Källa: Naturskyddsföreningen…

bild 1/8

Potatis till midsommar!

Att äta hemodlad nypotatis till sillen på midsommar är något alldeles extra som inte kräver så mycket arbete. I år finns det också smidiga miniodlingskit från Swedish Agro, med tre olika potatissorter och en 0,5 kilos påse trädgårdsgödning som kan användas både till potatisar, tomater och blommor. Testa att odla din potatis i svarta plasthinkar. Kanske inte så vackra i trädgården eller på balkongen, men effektfullt med den svarta färgen som alstrar värme. Glöm inte att skära hål i botten på hinken!

• Minerva - svensk klassiker, mycket tidig och omtyckt färskpotatis. God att kokas eller råstekas. Kokegenskap: fast

• Gwenne - tidig, högavkastande sort, väl passande till kokning, klyftpotatis, gratäng och potatissallad. Kokegenskap: fast

• Cheríe - lättodlad, god gourmetpotatis. Passar utmärkt som kokpotatis, klyftpotatis eller till potatissallad. Kokegenskap: fast

Känns ett stort trädgårdsland övermäktigt? Testa då att odla i pallkrage, odlingsbänk eller krukor på balkongen. Låt intresset växa i takt med grödorna så hittar du rätt nivå för den insats du är beredd att göra.

Färska kryddor till grillen

• Tänk att kunna gå ut på kökstrappan och plocka de kryddor du vill ha till kvällens grillmiddag, eller middagens örtsås. Bland gärna klassiska basilika och timjan med spännande varianter som chokladmynta och ananassalvia, gnugga och njut av ljuvliga dofter!

Grönt till fördrinken

• Mynta är ett måste i varje köksträdgård och är ett givet inslag till sommarkvällens fördrink.

Plocka din egen sommarsallad

•Sallad, tomater, sockerärtor, en minigurka och en färsk morot, varför inte testa att odla rädisor, kronärtskocka eller melon? Allt du behöver för en sommarsallad i din egna smak, kan du odla hemma.

Sommarbär till desserten

• När man bor mitt inne i stan är det inte så självklart att man hitta bär i skogen, eller ens hitta en skog. Då kan det vara kul att odla egna bär hemma. Här får blåbärsbuskar av olika sort hålla varandra sällskap i en pallkrage.

Fruktträd i trädgården

• Att vänta in äpplen och päron kräver tålamod till sensommar och tidig höst. Under tiden kan det därför vara kul att kunna njuta av annan frukt, som fikon och vindruvor.

Drömmen om ett växthus

• Räck upp handen om du också har drömt om ett stort växthus med plats för tomater i mängder, gärna en kamin och matbord för långa sköna kvällar. I väntan på drömmen, kan du testa en minivariant av växthus, som du enkelt monterar på en odlingspall. Detta miniväxthus kommer från Swedish Agro.

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.