GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ökning av onyktra förare – flest stoppade i syd

Tullverket stoppar alltfler förare som kör rattfulla påverkade av narkotika och alkohol. I södra Sverige har 350 förare stoppats, vilket är en ökning mot förgående år.
Publicerad 2 november 2022
Foto: Mostphotos

Under oktober hade drygt 33 procent fler rattonyktra förare stoppats vid gränsövergångarna jämfört med hela 2021. I område Syd, som tullverket kallar det och vilket Kalmar län tillhör, var det 351 förare som stoppades fram till slutet av oktober, jämfört med 242 under hela 2021. Men den största procentuella ökningen har skett i västra Sverige, från 28 under 2021 till 91 rattonyktra förare hittills i år.

-Vi är såklart nöjda med att ha förhindrat dessa trafikfarliga förare från att ge sig ut på våra vägar. Samtidigt är det ett dystert rekord att vi stoppat fler rattonyktra förare under årets tio första månader än vad vi gjorde under hela 2021, säger Oscar Lindvall, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd, i ett pressmeddelande.

Tony Magnusson, enhetschef för Tullverkets kontrollavdelning Väst menar på att ökningen i deras område är en effekt av att restriktionerna mot att drogtesta förare togs bort när pandemin minskade. Och samma iakttagelse har Oscar Lindvall gjort i södra delen av landet:

-Det pågår en diskussion och normförskjutning i flera europeiska länder om att legalisera cannabis och det kommer såklart leda till att vi kommer att möta fler förare i trafiken som är drogpåverkade. Det ställer högre krav på oss som står vid gränsövergångarna eftersom det är svårare att upptäcka drograttfulla förare, säger Lindvall i ett pressmeddelande.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.