Annons

Ölandsbron fyller 50 år – Åkes foton förevigade bygget

Den 30 september 1972 invigdes Ölandsbron av Kronprins Carl Gustaf. Det är i år 50 år sedan invigningen och Åke Håkansson, 88 år, dokumenterade hela projektet med sin kamera. Nu kommer utvalda bilder från Åkes arkiv att förevigas på två skyltar i Kalmar – en vid Elevatorkajen med Ölandsbron som bakgrund och en där färjan Dessie lägger till.
– Jag är väldigt tacksam för det. Det ska bli kul att se skylten när den är på plats, säger Åke Håkansson, som arbetade i ungefär 50 år som främst frilansfotograf.
Publicerad 8 februari 2022
Åke Håkansson dokumenterade när Ölandsbron invigdes av Kronprins Carl Gustaf.
Åke Håkansson dokumenterade när Ölandsbron invigdes av Kronprins Carl Gustaf.Foto: Linus Gunnarsson, Åke Håkansson

– Kalmar kommun tycker att det var värt att uppmärksamma det här femtioårsjubileet, för Ölandsbron har inte bara påverkat Öland utan även Kalmar. Förhoppningen är att skyltarna ska stå klara nu i februari, Björn Strimfors, stadsträdgårdsmästare, Kalmar kommun.

Björn Strimfors visar hur skylten kommer att se ut och var den kommer att sättas upp – på Elevatorkajen med Ölandbron som bakgrund.
Björn Strimfors visar hur skylten kommer att se ut och var den kommer att sättas upp – på Elevatorkajen med Ölandbron som bakgrund.

Åkes barnbarn Teodor Håkansson arbetar för tillfället med att gå igenom och digitalisera sin morfars bildskatt. Det är ett digert arbete och Teodor har tagit studieuppehåll för ändamålet. Genom stipendier och fonder har han möjlighet att ta sig an uppgiften med målet att ge ut en fotobok fylld av sin morfars verk.

Annons

– Det är uppemot 100 000 bilder att gå igenom. Jag har hållit på i ett halvår och är halvvägs igenom. Det är mycket research och beslut för att välja ut bilder som är värt att ha i en bok. Han hade ju talang för foto och att styra upp så att det blev bra bilder. Han är ju själv inne på att det kanske inte är de bästa konstnärliga bilderna, men det går inte ut på det. Det handlar om att berätta en historia, göra det snyggt och få med allting. Det är spännande att få ta del av alla de här berättelserna och historierna. Jag vill ju få en bra fotobok som gör hans livsverk rättvisa och som ska kunna visa upp det bästa. Det finns jättemånga fantastiska bilder som jag gärna vill att andra ska se, och jag tror att det är många som gärna ser dem också, säger Teodor.

Teodor och Åke Håkansson är glada för initiativet till skylten.
Teodor och Åke Håkansson är glada för initiativet till skylten.Foto: Linus Gunnarsson

Åkes bilder kommer att leva vidare och tas väl hand om. Det garanterar Örjan Molander, länsmuseichef, Kalmar läns museum. För Åke har nämligen skänkt alla sina negativ till museet.

– Det är vi otroligt glada för. Länsmuseet har bildsamlingar sedan tidigare, många olika, men huvuddelen är förhållandevis ännu äldre bilder. Det är otroligt hög kvalitet på de bilder Åke tagit som också skildrar vardagslivet i Kalmar med omnejd. Det som blivit så lyckosamt är att Åke har ett så intresserat barnbarn i Teodor som lägger så mycket kraft och energi på det här fotoarkivet. Det är vi otroligt glada och tacksamma för. Vi försöker stötta och hjälpa med handledning och arkivbeständigt material som negativfickor och liknande. Det är en bra kombination med Åkes fotokonst, Teodors förnämliga arbete med att gå igenom arkivet och digitalisera det samt vår förmåga att ta emot det och garantera en långsiktig förvaltning av arkivet, säger Örjan Molander, länsmuseichef, Kalmar läns museum.

Åke och Örjan skriver på gåvobrevet om att bildskatten skänks till Kalmar läns museum.
Åke och Örjan skriver på gåvobrevet om att bildskatten skänks till Kalmar läns museum.Foto: Linus Gunnarsson

När Teodor har färdigdigitaliserat bilderna och när Åke med familj önskar kommer negativen och de digitala filerna att lämnas över till museet. De digitala filerna kommer i framtiden att kunna ses på digitaltmuseum.se.

– Det blir väl omhändertaget, det är jag tacksam för, säger Åke.

Så här kommer skyltarna att se ut. Fotografier av Åke Håkansson tillsammans med fakta om Ölandsbron.
Så här kommer skyltarna att se ut. Fotografier av Åke Håkansson tillsammans med fakta om Ölandsbron.Foto: Kalmar kommun
bild 1/4

Fakta om Ölandsbron

Längd: 6072 m

Bredd: 13 m

Segelfri höjd: 36 m

Högsta höjd: 41,69 m

Lägsta höjd: 6,65 m

Kostnad för bygget var ca 80 miljoner kronor. Det motsvarar drygt en halv miljard idag.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons