Ölandsbron fyller 50 år – firas med fotoutställning på slottet

Åke Håkansson, 89 år, dokumenterade hela byggprojektet av Ölandsbron med sin kamera. Snart kan du se fotografierna på en utställning på Kalmar slott.
Publicerad 4 mars 2022
Montage
MontageFoto: Linus Gunnarsson, Åke Håkansson

Den 30 september 1972 invigdes Ölandsbron av Kronprins Carl Gustaf. Det är i år 50 år sedan invigningen och Åke Håkansson, 88 år, dokumenterade hela projektet med sin kamera. KalmarPosten har tidigare skrivit om att utvalda bilder från Åkes arkiv förevigades på två skyltar i Kalmar – en vid Elevatorkajen med Ölandsbron som bakgrund och en där färjan Dessie lägger till.

Nu har allmänheten möjlighet att färdas tillbaka i tiden då bron byggdes genom en utställning med Åkes bilder på Kalmar Slott.

Åke Håkansson var frilansfotograf och med sina fotografier skapade han ett tidsdokument som ger en fördjupad inblick i brons historia med byggprocess, invigning samt för- och efterspel. Destination Kalmar har nu med hjälp av Åkes barnbarn, Teodor Håkansson, plockat fram bilderna ur arkivet.

Foto: Åke Håkansson

Utställningen kommer att huseras i östra tornrummet och Frökenrummet.

”Det blir en hyllning till bron, människorna bakom den, bofasta öbor, alla ögäster och pressfotografins hantverk samtidigt som den bjuder in till reflektion kring brons inflytande”, skriver Destination Kalmar.

Förutom fotografier kommer besökarna även ha möjlighet att medverka genom att lämna in sina minnesberättelser och höra radioklipp från invigningen ur Sveriges Radios arkiv. För barnen finns det även ett rum med en flera meter lång mini-Ölandsbro att leka med.

Utställningen öppnar 30 april och visas till och med 6 november.

bild 1/3
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.