Annons

Olofs storslagna projekt – vill skapa medeltidsdagar i Kalmar

Än så länge är projektet bara i planeringsstadiet. Men om allt går som det ska kommer en medeltidsvecka att äga rum i Kalmar 2022.
– Jag har fått väldigt bra respons, säger initiativtagaren Olof Altner.
Publicerad 25 mars 2021
Initiativtagaren Olof Altner.
Initiativtagaren Olof Altner.Foto: Privat, Agnes Aronsson

Olof Altner har tidigare jobbat mycket med historiska föreläsningar, konserter, teatrar och evenemang. I början av året började Olof fundera på vad för nytt projekt han skulle kunna sjösätta.

– Jag funderade mycket på vad jag kunde göra för att få ihop historia, föreläsningar, musik, teater och så. Jag tänkte på vad Kalmar har för starka sidor, och det är att Kalmar är en historisk sommarstad med mycket historia. Då bestämde jag mig för att satsa på medeltidsdagar, säger Olof.

Annons

När idén var född började Olof att skriva ner sina tankar och skaffa mer kött på benen. Han sonderade terrängen efter folk som kunde tänkas vara med på projektet. I nuläget har man över 20 personer involverade.

– Nu tillsätter vi en arbetsgrupp som kommer att utvecklas till en förening. Vi håller på att jobba med bidragsansökningar till olika ställen och vi för diskussion med Kalmar kommun och Destination Kalmar samt föreningsliv som kan tänkas passa in. Jag har fått väldigt bra respons och alla är intresserade och nyfikna. Många tycker det är kul att vi försöker skapa något som kan lyfta fram Kalmar.

Tanken är att medeltidsdagarna ska växa i etapper. Under kommande år är tanken att man ska anordna olika föreläsningar, fysiskt och digitalt, där intäkterna går till evenemanget. Om allt går enligt plan kommer man att presentera evenemanget till hösten.

– Första etappen är tanken att evenemanget ska vara i två dagar på ett mindre område. Då innefattar det föreläsningar, musik, teatrar och medeltidsmarknad. Slutmålet är att det ska innefatta ett större område med ett gångstråk från Kattrumpan, länsmuseet och ner mot slottet och hålla på i en vecka.

Olof har redan stött på gliringar om att han borde tänka på hur det gick för Salvestaden. Det är dock inget som oroar honom.

– Det är ganska svårt att kunna dra några paralleller med medeltidsdagarna och Salvestaden. Salve var en evenemangspark med stora underhållskostnader och placerades utanför det historiska Kalmar. Dessutom handlar medeltidsdagarna om lärande, skratt och gemenskap i en levande och verklig historisk atmosfär. Du skall kunna gå från en föreläsning på slottet till riddarspel och marknad i till exempel stadsparken och strosa runt på Kvarnholmen till ett lärande besök på Kalmar länsmuseum.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons