Annons

Operationsverksamheten åter i normalläge efter pandemin: ”Tillsammans gjorde vi det”

Tårta stod på menyn när operationsavdelningen på Länssjukhuset i Kalmar firade att verksamheten åter är i normalläge efter tre tuffa år av pandemi.
– Vi har stått ut tillsammans och tagit tillbaka situationen, säger en glad Linda Byman, avdelningschef för operation.
Publicerad 16 februari 2023
Undersköterskan Yvonne Alexandersson och sjuksköterskan Jenny Hägg.
Undersköterskan Yvonne Alexandersson och sjuksköterskan Jenny Hägg.Foto: Linn Svensson

I fikarummet inne på operationsavdelningen på Länssjukhuset har det dukats upp med tårta och kaffe. En av tårtorna pryder en banderoll i marsipan där det står ”No more covid”.

Och det är precis vad personalen på operationsavdelningen och intensivvårdsavdelningen firar – ingen mer covid. Efter tre slitsamma pandemiår med långa arbetspass, svårt sjuka covidpatienter och en operationskö som vuxit är operationsverksamheten nu åter tillbaka i normalläge.

Annons

– Vi firar att efter tre års elände är kliniken tillbaka och har ställt om till hur vi arbetade under 2019 års nivå. Det känns fantastiskt, säger Harald Persson, verksamhetschef för operations- och intensivvårdsavdelningen.

IVA-sjuksköterskorna Jenny Hägg och Monica Malmqvist, verksamhetschef Harald Persson, avdelningschef Linda Byman och avdelningschef Carl-Johan Lundborg firade.
IVA-sjuksköterskorna Jenny Hägg och Monica Malmqvist, verksamhetschef Harald Persson, avdelningschef Linda Byman och avdelningschef Carl-Johan Lundborg firade.Foto: Linn Svensson

Kliniken och personalen är tillbaka, menar verksamhetschefen Harald Persson. Och när avdelningarna nu kan pusta ut efter pandemin menar Persson att man i stället kan fokusera mer på arbetet med att minska köerna som vuxit under pandemin, eftersom vården under tre år fått prioritera de mest akuta och oundvikliga operationerna.

– Vi har gått från 1700 i kö i december 2021 till strax över 1000 nu i februari. Vi är tillbaka på normalkapacitet, men hur lång tid det kommer ta att beta av köerna helt beror på de resurser som finns. Jag kan inte svara på hur lång tid det kan ta, säger Persson.

”Tillsammans gjorde vi det. En tårta är egentligen inte tillräckligt för att fira, man skulle vilja ge så himla mycket mer”, säger avdelningschefen Linda Byman.
”Tillsammans gjorde vi det. En tårta är egentligen inte tillräckligt för att fira, man skulle vilja ge så himla mycket mer”, säger avdelningschefen Linda Byman.Foto: Linn Svensson

Linda Byman är ihop med Carl-Johan Lundborg avdelningschef för operationsavdelningen och har under pandemiåren haft som målbild att kunna återgå till det normala. Detta är en dag hon minst sagt längtat efter.

– Fasiken, nu är vi är! Tillsammans gjorde vi det. En tårta är egentligen inte tillräckligt för att fira, man skulle vilja ge så himla mycket mer. Vi har stått ut tillsammans och tagit tillbaka situationen, säger en glad Linda Byman.

”Tillsammans gjorde vi det. En tårta är egentligen inte tillräckligt för att fira, man skulle vilja ge så himla mycket mer.”
Linda Byman, avdelningschef operationsavdelningen.
Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons