Annons

Ordningsvakter på camping såg man slå kvinna med knytnävsslag

En man i 30-årsåldern döms för att ha misshandlat en anhörig kvinna på en camping på norra Öland.
Publicerad 16 april 2023
Arkivbild, Kalmar tingsrätt.
Arkivbild, Kalmar tingsrätt.Foto: Hedda Ottestam

Det var midsommarhelgen 2021 och två ordningsvakter som arbetade på en camping på norra Öland hörde skrik samt att saker gick sönder. De såg ett sällskap som tjafsade, vilka de försökte lugna ner då det ska vara tyst och lugnt på campingen vid den tiden på dygnet.

En man i sällskapet var upprörd och en anhörig kvinna, som inte var med i tjafset, kom ut från deras förtält. Plötsligt såg ordningsvakterna att mannen slog kvinnan med knuten näve som träffade på halsen/hakan.

Annons

Kvinnan ramlade ner på marken och var medvetslös. Den ena ordningsvakten berättar att kvinnan fick krampryckningar och att hon tappade puls. Han gjorde hjärtkompressioner och pulsen kom igång.

Polis och ambulans tillkallades till platsen, varpå kvinnan fördes till sjukhus och mannen greps av polis.

Vid huvudförhandlingen berättar mannen att de hade haft en trevlig kväll. Han hade tjafsat med en annan kille, men skulle sedan gå och lägga sig. Då såg han kvinnan komma i full fart mot honom och sa något dumt, som han inte minns. Det svartnade för honom och han minns inget mer. Nästa minnesbild är att han vaknade i arresten och förhördes. Han minns inte att han slog kvinnan.

Mannen berättade i tidigare polisförhör att han hade druckit ”extremt mycket” alkohol. Han började dricka på morgonen vid 10.30-tiden och hade hunnit få i sig ett flak öl, 24 burkar med bland annat 5,2% öl. Han minns inte att han slagit kvinnan. Men det tidigare polisförhöret ska mannen ha sagt att han av ren reflex höjde sin högerhand och gav henne en lavett eller lusing för att skydda sig.

Tingsrätten anser att det är bevisat att mannen uppsåtligen har utdelat ett knytnävsslag som träffade kvinnan. Han döms för misshandel.

Då brottet skedde för en lång tid sedan, och att fördröjningen av målet inte beror på mannen, finns det enligt tingsrätten skäl att bestämma påföljden till villkorlig dom och samhällstjänst.

Påföljden blir villkorlig dom och samhällstjänst 50 timmar. Han ska även betala 8 500 kronor i skadestånd till kvinnan.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons