Annons

Orsakade nästan frontalkrock och voltade med bilen – hade över tre promille i blodet

En bil körde plötsligt över på fel sida av vägen och ner i diket. Bilen voltade flera gånger, men föraren klarade sig utan allvarligare skador. Föraren visade sig ha över tre promille alkohol i blodet och döms nu för grovt rattfylleri.
Publicerad 7 oktober 2023
Kalmar tingsrätt, arkivbild.
Kalmar tingsrätt, arkivbild.Foto: Agnes Aronsson

Andra trafikanter som blev vittne till händelsen uppmärksammade att ett fordon på E22, i höjd med Mönsterås, började kränga fram och tillbaka. Plötsligt kommer fordonet över på fel sida körfält och fortsätter ner i diket där det voltade. Ett par som färdades i motsatt riktning uppfattade det bara var ett par sekunder ifrån att kollidera när fordonet kom över på deras körfält.

Föraren i bilen, en man i 35-årsåldern, hade 3,18 promille alkohol i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0.

Annons

Mannen själv medger att han druckit alkohol, men att det var något fel på stötdämpningen på bilen som gjorde att han tappade kontrollen över den.

”Han körde rakt men eftersom han var onykter kan han ha vridit lite på ratten varpå bilen började gunga starkt”, berättade mannen.

Han tycker inte att det ska räknas som att han orsakat någon fara för andra trafikanter eftersom ingen skadades.

Tingsrätten konstaterar att körningen har resulterat i en olycka och de betvivlar inte heller vittnenas uppgifter om att det bara var några få sekunder ifrån att bli en kollision. Mannen döms nu för grovt rattfylleri – och grov olovlig körning då hans körkort är återkallat i hans hemland.

Påföljden bestäms till fyra månaders fängelse. Mannen ska stanna kvar i häkte tills fängelsestraffet får verkställas på grund av flyktfara, dock inte längre än tills villkorlig frigivning skulle ha skett om fängelsestraffet hade avtjänats i anstalt.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons