Annons

Orsakade trafikolycka på parkeringsplats – döms för grovt rattfylleri

En kvinna i 55-årsåldern döms för grovt rattfylleri. Det var i maj förra året som kvinnan orsakade en trafikolycka genom att köra in i en bil på en parkeringsplats till en livsmedelsbutik i Torsås kommun.
Publicerad 27 maj 2023
Kalmar Tingsrätt
Kalmar TingsrättFoto: Agnes Aronsson

Ett vittne berättade att han kom ut från butiken och sedan hörde ett skrik och en smäll. Han tog kontakt med kvinnan som körde. Bilen stod mitt i gatan och de fick knuffa bort den. Efteråt ringde han polisen. Enligt vittnet stöttade sig kvinnan mot ett träd och vinglade.

Kvinnan själv berättar att något måste ha distraherat henne och hon körde inte snabbt. Efter olyckan väntade de på polisen och det tog cirka en timme innan de kom. Hon berättar att hon var irriterad på sig själv och drack alkohol i väntan på polisen. Hon fyllde en 33 centiliters flaska med vin från en bag-in-box som hon precis köpt. Hon drack kanske 1-1,5 deciliter. I polisförhör hade hon sagt att hon drack 150 centiliter, men hon säger att polisen nog skrivit fel för det hade hon inte kunnat få i sig på en timme. Vidare berättar hon att hon hade druckit innan hon körde och att det var kulmen av flera dagars drickande. Hon begrep att hon inte var klar när hon åkte, men kände ingen berusningskänsla.

Annons

Analysresultatet visade att hon hade 2,15 promille alkohol i blodet. Enligt rättsmedicinalverkets yttrande kan den uppmätta alkoholhalten i hennes blod förklaras av en efterförtäring av 150 centiliter vin, vilket polisen antecknat att hon uppgett i polisförhör. Men vid huvudförhandlingen berättade kvinnan att hon främst druckit alkohol före körningen och en mindre mängd efter olyckan.

”Även om alkoholhalten innan efterförtäringen inte är helt klarlagd, får det anses vara visat att den med råge överstigit 0,2 promille”, skriver tingsrätten i domen.

Kvinnan har själv uttryckt att hon inte var i skick att köra. Även vittnet berättade att kvinnan uppträtt berusat strax efter att olyckan skett.

Kvinnan döms för grovt rattfylleri. Påföljden bestäms till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons