Annons

Östersjöns miljö uppmärksammas med höstbål

Under lördagen kommer Östersjöns miljö att uppmärksammas med höstbål på flera platser i länet. I år kommer höstbålet tändas på Öland, i Kalmar och Torsås.
Publicerad 25 augusti 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Traditionen med att säga farväl till sommaren samtidigt som sommarvistelserna stängs kommer från norra Sverige, Finland och de baltiska staterna. När Åbo var Europas kulturhuvudstad, 2011, tog de initiativ till att sprida traditionen. I vårt län organiseras Höstbål för Östersjön av vattenråd, kommuner i samverkan med lokala organisationer.

I Kalmar kommun är det Hagbyåns-Halltorpsåns vattenråd, Södermöre Hembygdsförening och Kalmar kommun som tillsammans bjuder in till höstbål. På plats kommer film att visas om människornas relation med havet och Östersjön, man kan gå tipspromenad, spela fiskvandringspelet och köpa fika och grönsaker innan höstbålet tänds.

Annons

På Öland är det den ideella föreningen Ölands vattenråd som bjuder in till höstbål tillsammans med Gräsgårds hamnförening och Degerhamns båt- och sportfiskeklubb.

Programpunkter på Öland:

Gräsgårds hamn 19.00 – Roland Engqvist berättar om fiskesituationen i Östersjön och Ylva Benderix om museet Gräsgårds hamn 100 år. Visning av fiskebåt.

Degerhamns hamn 19.30 – Eva Engström berättar om fiskesituationen i Östersjön. Korvgrillning och tipspromenad.

Stora Rörs hamn 19.00 – Jan Herrmann berättar om fiskesituationen i Östersjön. Tipspromenad, Hökarboden har öppet.

Böda hamn 20.30 – Kristin Bertilius och Tore Johnsson berättar om fiskesituationen i Östersjön. Korvgrillning och tipspromenad.

Programpunkter i Kalmar:

Hamnmagasin kl 18:30 och Skeppeviks grillplats kl 19:00. Höstbålet

tänds 20:30 på båda platserna.

Programpunkter i Torsås:

Torsås kustmiljögrupp och Bruatorpsån, Grisbäcken, och Brömsebäckens vattenråd bjuder in till årets höstbål 26 augusti. Från kl. 19 är ni välkomna till grillplatsen vid Norra kärr/Skeppevik, söder om Bergkvara. På plats kan ni gå en tipspromenad samt umgås med oss och diskutera allas vårt vatten. Kl. 20:30 tänds höstbålet.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons