Övade fyra gånger - blev en teaterföreställning inför publik

Efter år av pandemi är teatern Stjärnan återigen tillbaka. Under onsdagskvällen bjöd de publiken på en teaterföreställning med magi och överraskningar.
Kalmar • Publicerad 20 april 2023
Efter föreställningen tackade teatern Stjärnan publiken.
Efter föreställningen tackade teatern Stjärnan publiken.Foto: Philippa Nilsson

Teaterföreställningen blir ett avslut för terminen. Då får gruppen tillsammans spela upp föreställningen under två dagar på Byteatern i Kalmar. Det är en ny plats för teatern att äga rum på och det resulterar även i en större scen. Dock är det inget som stoppar de modiga deltagarna. En av dem är Tommy Karlsson som länge har uppskattat att stå på scen och spela teater framför en publik.

– Det är roligt att få göra människor glada, säger Tommy Karlsson, en av deltagarna i teatern Stjärnan.

Tommy Karlsson, deltagare från teatern Stjärnan.
Tommy Karlsson, deltagare från teatern Stjärnan.Foto: Philippa Nilsson

Under tio tillfällen träffades gruppen för att öva drama och teater. Där har fyra av de gångerna mestadels bestått av fokus på föreställningen. Resterande gånger har det varit olika teaterövningar, såsom att hitta sig själva och känna in rummet de befinner sig i. Förutom detta har gruppen även fått prova på att göra scenografier tillsammans med en attributmakare.

Helena Hildingsson, Roger Sjökvist och Sandra Andersson.
Helena Hildingsson, Roger Sjökvist och Sandra Andersson.Foto: Philippa Nilsson

Tidigare var det två ledare för gruppen. I dag består den av sex deltagare och tre ledare. Det är en förändring från föregående år. Emilia Christiansson är en av ledarna i gruppen. Hon berättar att föreställningen görs främst i syfte för att det är roligt, men även visa upp det arbete som gruppen har gjort.

– Det är även ett tillfälle att bjuda in vänner och umgås tillsammans, säger Emilia Christiansson, teaterpedagog på Byteatern i Kalmar.

En annan deltagare är Magnus Johansson. Han har varit med i gruppen länge och uppskattar fortfarande mycket umgänget med de andra i gruppen.

– Mysigt att få träffa kompisarna, säger Magnus Johansson.

Magnus Johansson.
Magnus Johansson.Foto: Philippa Nilsson

Förutom ledarna och deltagarna, finns även Studieförbundet Vuxenskolan. De är med och formar teatern Stjärnan. Till exempel genom att hitta ledare och lokaler. Däremot satte pandemin hinder för sökandet efter nya deltagare. Lösningen för att kunna fortsätta, blev att hitta de deltagare som varit med tidigare. Sedan belyser Sandra även vikten av relationer till bland annat boenden och föreningar för att fortsätta hitta nya deltagare.

Nu väntas ett uppehåll för deltagarna. Men även en väntan på ett pappersbrev med information kring uppstarten i höst.

– Det här är heligt för många deltagare, något som de verkligen längtar efter, säger Sandra Andersson, verksamhetsutvecklare och kommunikatör på Studieförbundet Vuxenskolan i Kalmar.

bild 1/5
Teater Stjärnan.
Emilia Christiansson, 29 år, teaterpedagog på Byteatern Kalmar länsteater och ledare för teatern Stjärnan
Teater Stjärnan.
Teater Stjärnan.
Teater Stjärnan.
Teater Stjärnan.
Emilia Christiansson, 29 år, teaterpedagog på Byteatern Kalmar länsteater och ledare för teatern Stjärnan

Text och foto: Philippa Nilsson

Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.