Över 5 miljoner kubikmeter gran har förstörts i år: ”Naturkatastrof i slowmotion”

Sveriges granskogar fortsätter att drabbas av stora skador. En ny inventering som Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) gjort på uppdrag av Skogsstyrelsen visar att över fem miljoner kubikmeter gran förstörts i Götaland och Svealand i år. Boven i dramat är granbarkborren.
Publicerad 6 december 2022
Skog angripen av granbarkborren.
Skog angripen av granbarkborren.Foto: Mattias Sparf, Skogsstyrelsen

– Jag lider med de drabbade skogsägarna och det gäller nu att inte ge upp utan fortsätta bekämpa barkborrarna och rädda virkesvärden från skogen, säger Magnus Sääf, skogsförvaltare på Mellanskog, i ett pressmeddelande.

Skadorna från granbarkborren från i år kan jämföras med de omfattande skogsbränderna 2018 då cirka två miljoner kubikmeter skog förstördes.

– En brand eller storm kan över en natt orsaka enorma skador på skog. Granbarkborrens effekter är mer långsamma, men lika förödande för många skogsägare. Jag upplever att årets inventering förstärker bilden av en naturkatastrof i slowmotion, säger Kerstin Ström, projektledare för Stoppa borrarna på Skogsstyrelsen.

En sammanställning som Skogsstyrelsen gjort av de senaste årens inventeringar visar att cirka 32 miljoner kubikmeter gran dödats sedan den extremt torra sommaren 2018.

I Kalmar län har cirka 600 000 kubikmeter skog angripits av granbarkborren år 2022.

Tips till drabbade skogsägare

• Som skogsägare finns det flera saker att tänka på för att begränsa och förebygga nya skador av granbarkborren.

• Var aktiv och se över din skog under hela året. Planera för avverkning redan nu där du tidigare haft större angrepp eller riskerar att få det i vår.

• Om det blåser ner granar i din skog eller om de drabbas av snöbrott, ta rätt på de skadade granarna innan svärmningen kommer i gång till våren.

• Tänk igenom valet av trädslag och sprid riskerna när det är dags att föryngra skogen efter avverkning. Sträva efter variation och välj trädslag som trivs på den mark du ska föryngra.

• Röjning och gallring i rätt tid skapar vitala skogar. Undvik sena gallringar som ökar risken för vindfällen och angrepp.

Källa: Skogsstyrelsen

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.