unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Kalmar i rörelse

På egna ben lockar Kalmars unga till rörelseNästan en femtedel av mellanstadiebarnen skjutsas dagligen med bil till skolan. Med utmaningen ”På egna ben” som startar 14/9 vill Kalmar kommun locka elever i årskurs 4-6 till mer rörelse och aktivitet, genom att cykla, gå eller åka kollektivt till skolan i stället för att bli skjutsade.

”Curla mera – men på rätt sätt”. Så lyder budskapet som Kalmar kommun vill förmedla i sin satsning ”På egna ben” som nu startar i kommunens skolor, för årskurs 4-6.

Nästan en femtedel av landets mellanstadiebarn skjutsas dagligen med bil till skolan. I Kalmar ser det något bättre ut, där är det 37 procent av barnen i grundskolan som får skjuts, 24 procent bor mindre än 1 km från skolan. I den åldern är det viktigt för barnen att upptäcka att de klarar av att ta sig på egen hand, det gör att de stärker sitt självförtroende. Samtidigt bidrar ett minskat bilskjutsande till en säkrare och trivsammare närmiljö kring skolan.

Nu kan eleverna istället förena nytta med nöje genom att delta i utmaningen där de klassvis samlar poäng för att sedan ha möjlighet att vinna priser både under utmaningens gång och i slutet av tävlingen.

På hemsidan www.paegnaben.se kan familjen hemma följa hur det går för klassen, hur långt de gemensamt har gått och hur många ton koldioxid som besparats miljön under utmaningens gång. Här finns också intressant fakta och de övningar som klassen gör tillsammans i skolan.

Barnen kan också samla bonuspoäng genom att föräldrar, syskon och vänner väljer ett alternativ till bil för att ta sig till skola eller jobb. Den elev som lyckas få en närstående att gå, cykla eller åka kollektivtrafik till och från jobb eller skola får 1 bonuspoäng per dag.

I Kalmar län arrangeras På egna ben av Kalmar, Västervik, Nybro och Mörbylånga kommuner med finansiering av Energimyndigheten. Visionen är att alla barn ska lära sig om hållbara resvanor.

Priser 2020:
1:a pris Femkamp med klassen

Femkamp med grenar fixade av Digeridoo Event. Femkampen hålls på lämplig plats i kommunen där vinnarklassen går och inkluderar dricka och snacks till alla.

2:a pris Trekamp med klassen

Trekamp med grenar fixade av Digeridoo Event. Trekampen hålls på lämplig plats i kommunen där vinnarklassen går och inkluderar dricka och snacks till alla.

3:e pris Bowling

En timme bowling för hela klassen med tacobuffé (Kalmar), hamburgare och pommes (Västervik/Oskarshamn) eller korv med bröd (Nybro).

4:e - 10:e pris Överraskningslåda

En överraskningslåda med okänt innehåll till hela klassen.
Vinnare 2019

Boda Borg - Karlskrona - Vinnande klass Vasaskolan 5A

Nöjeshuset - Emmaboda - Vinnande klass Lindsdalsskolorna 6

Bowling - Kalmar, Nybro eller Västervik/Oskarshamn - Vinnande klass Funkaboskolan 5A

Läs mer

Polis hämtade elev – misstänkt för narkotikabrott

Kalmar

Polis hämtade elev – misstänkt för narkotikabrott

Eleven fick följa med polis för provtagning.

Genrebild

Nybro

A-traktor körde in i trädgård – tonåring misstänkt för brott

”Den ska ha kört upp på en cykelbana och in i ett staket till en villaträdgård, den ska ha varit halvvägs in i trädgården.”

Beskedet: Nu påbörjas provtagning för antikroppar

Nyheter

Beskedet: Nu påbörjas provtagning för antikroppar

Från tisdagen 29 september kommer det att gå att ta antikroppstest för covid-19 vid alla hälsocentraler i Kalmar län.

Kristen dansuppvisning på Stortorget

Kalmar

Kristen dansuppvisning på Stortorget

I samband med missionsdagen i Kalmar uppträdde den kristna dansgruppen Move To You på Stortorget.

Misshandel: Cyklist slog bilist vid Tullslätten

Kalmar

Misshandel: Cyklist slog bilist vid Tullslätten

Strax före lunch på torsdagen inträffade en misshandel utomhus, vid Tullslätten i Kalmar. Det hela startade med en dispyt mellan en bilist och en cyklist.

Rörelse är målet

Nytt tema:

Rörelse är målet

KalmarPostens nya tema ”Kalmar i rörelse” är vårt sätt att bidra till en bättre folkhälsa i vår region. Tillsammans med Jonas Carlander, Matilda Taylor, Liselotte Klemming, Claes Hydvall och Patrick ”Poppe” Karlsson vill vi peppa och inspirera till rörelse på alla nivåer.