Kalmar i rörelse

På egna ben lockar Kalmars unga till rörelseNästan en femtedel av mellanstadiebarnen skjutsas dagligen med bil till skolan. Med utmaningen ”På egna ben” som startar 14/9 vill Kalmar kommun locka elever i årskurs 4-6 till mer rörelse och aktivitet, genom att cykla, gå eller åka kollektivt till skolan i stället för att bli skjutsade.
Publicerad 10 september 2020

”Curla mera – men på rätt sätt”. Så lyder budskapet som Kalmar kommun vill förmedla i sin satsning ”På egna ben” som nu startar i kommunens skolor, för årskurs 4-6.

Nästan en femtedel av landets mellanstadiebarn skjutsas dagligen med bil till skolan. I Kalmar ser det något bättre ut, där är det 37 procent av barnen i grundskolan som får skjuts, 24 procent bor mindre än 1 km från skolan. I den åldern är det viktigt för barnen att upptäcka att de klarar av att ta sig på egen hand, det gör att de stärker sitt självförtroende. Samtidigt bidrar ett minskat bilskjutsande till en säkrare och trivsammare närmiljö kring skolan.

Nu kan eleverna istället förena nytta med nöje genom att delta i utmaningen där de klassvis samlar poäng för att sedan ha möjlighet att vinna priser både under utmaningens gång och i slutet av tävlingen.

På hemsidan www.paegnaben.se kan familjen hemma följa hur det går för klassen, hur långt de gemensamt har gått och hur många ton koldioxid som besparats miljön under utmaningens gång. Här finns också intressant fakta och de övningar som klassen gör tillsammans i skolan.

Barnen kan också samla bonuspoäng genom att föräldrar, syskon och vänner väljer ett alternativ till bil för att ta sig till skola eller jobb. Den elev som lyckas få en närstående att gå, cykla eller åka kollektivtrafik till och från jobb eller skola får 1 bonuspoäng per dag.

I Kalmar län arrangeras På egna ben av Kalmar, Västervik, Nybro och Mörbylånga kommuner med finansiering av Energimyndigheten. Visionen är att alla barn ska lära sig om hållbara resvanor.

Priser 2020:

1:a pris Femkamp med klassen


Femkamp med grenar fixade av Digeridoo Event. Femkampen hålls på lämplig plats i kommunen där vinnarklassen går och inkluderar dricka och snacks till alla.


2:a pris Trekamp med klassen


Trekamp med grenar fixade av Digeridoo Event. Trekampen hålls på lämplig plats i kommunen där vinnarklassen går och inkluderar dricka och snacks till alla.


3:e pris Bowling


En timme bowling för hela klassen med tacobuffé (Kalmar), hamburgare och pommes (Västervik/Oskarshamn) eller korv med bröd (Nybro).


4:e - 10:e pris Överraskningslåda


En överraskningslåda med okänt innehåll till hela klassen.

Vinnare 2019


Boda Borg - Karlskrona - Vinnande klass Vasaskolan 5A


Nöjeshuset - Emmaboda - Vinnande klass Lindsdalsskolorna 6


Bowling - Kalmar, Nybro eller Västervik/Oskarshamn - Vinnande klass Funkaboskolan 5A

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.