GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Veckans profil

På ett berg av sopor blottar Robert Fux sitt inre klätt i glitter

Skådespelaren och dragartisten Robert Fux är uppvuxen i Kalmar och Wien. Han är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm och har hyllats i ett flertal monologer, däribland ”Orlando”, ”Ansvaret är vårt/Tingsten” och ”Ned med vapnen!”. Under perioden 2020-2021 är han husartist, Artist in Residence, vid Vara Konserthus och har under tiden skrivit föreställningen Dragshow – En nära döden-upplevelse. Den 18 november kom Robert Fux och denna gotiska monologmusikal till Byteatern i Kalmar.
Publicerad 20 november 2021
Foto: Anneli Johansson

Robert Fux

Yrke: Skådespelare och dragartist. Tillhör den fasta ensemblen på Stockholms stadsteater.

Ålder: 42 men ålderslös i drag

Familj: Pojkvännen Hampus

Bor: Stockholm

Beskriv dig själv med tre ord: Envis, textnördig, surkålsälskande.

Godmorgon, när klev du upp i dag?

– 08.30, väckt av ambitiösa hotellstäderskor. Efter lite morrande och frukost blev det iväg till repetitionerna.

Hur startar du helst dagen?

– Så sent som möjligt, sen två ägg, en finncrisp och starkt kaffe. Sen tunnelbanan till jobbet.

Du är aktuell med en ny föreställning, berätta!

– Det är en dragshow från mitt inre helvete kan man säga. Det är ett sätt att mana fram alla mina inre sidor som har velat ta plats under många år. Jag älskar svärta, men jag älskar också glitter. Det är ett perfekt sätt att kombinera smärtan med verktygen som jag har hämtat under 25 år på scen som dragartist. Det är en föreställning, ett möte med mig och ett drottningmöte med mig.

– Jag tänker ofta att drag är ett sätt att kunna trolla med små medel och därför turnerar jag med en stor soptipp. Den soptippen är dels jag, som är full av erfarenheter, känslor och drömmar, och dels mitt kostymförråd, material, tyger och skit som jag kan förvandla till precis vad som helst. Det är också en hyllning till teaterns kraft att kunna förvandla sig. Det jag menar är jag kan göra en outfit av galgar eller ha en plastpåse på huvudet och få dig att tro att det är en jättedyr kreation. Drag är en sorts narrgestalt, en gycklare, som kan leka med både hög och låg status och få det att bränna till ordentligt men samtidigt underhålla. Man kan säga att jag tar fram mina minst smickrande sidor inifrån och klär upp dem. Det är bitterhet, missunnsamhet, avundsjuka, ensamhet, åldersnoja och kroppshets.

Foto: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Hur kom du in i drag-världen?

– Jag upptäckte mammas gamla avlagda smink och mina tusen inre ansikten. Sen flyttade jag till Stockholm och började uppträda på klubbar och i grupper som turnerade både i Sverige och utomlands.

– Mitt första möte med dragqueens var första gången som jag kunde ventilera känslor som kom inifrån. Man får utlopp för smärta och ilska genom att ta del av deras smärta och ilska i en glittrande form. Det är ett fantastiskt sätt att orka och överleva, och jag tror att alla människor behöver resa bort en bit från sig själva ibland.

Hur känns det att komma med föreställningen till Kalmar?

– Det känns jättekul att komma till Kalmar. Min mamma bor där och hon kommer naturligtvis att komma och kolla. Mina första dragerfarenheter är från Kalmar, det var en viktig plantskola för mig. Kalmar var då, i slutet på 90-talet, väldigt besatt av yta och kallades lilla 08. Redan då var det press på hur man skulle vara, se ut och vilka kläder man gick i. Idag ser jag att det är ännu viktigare – att mäta sig med andra. Drag var en väg ut för mig och jag började gå ut på ställen i Kalmar klädd i gaffatejp och plastpåsar. Föreställningen går lite tillbaka till det, back to basic. Det är några av de första byggklossarna jag har i min låda.

Du har gjort många monologer, är det något du föredrar?

– Monolog är som teaterns bungyjump, det är ett bra sätt att pröva sina vingar. Man har ingen annan att skylla på än sig själv, men samtidigt kan man klappa sig själv på axeln och säga: ”You did it!”. Det är många runt scenen, men att få stå själv på scen och vara i ögonblicket och möta publiken är fantastiskt.

Foto: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Vem är din favoritdragshowartist och varför?

– Finns många men jag skulle nog välja Divine David, en engelsk dragartist som alltid använd svärta och humor för att skapa sina gestalter. Avgrundsdjup och rolig på samma gång. En stor inspiration som jag haft äran att träffa och lära mig mycket av.

Vilken är din favoritkaraktär du själv gestaltat?

– Just nu är det nog Pelle Snusk från min egen show. En rebellisk barnbokskaraktär från 1800-talets Tyskland som är ett olydigt barn som vägrar växa upp. Som vägrar klippa sina naglar och kamma sitt hår. En gestalt som jag vill hålla fram som en dragförebild. Jag hyllar hans kaxiga mod och punk-quality!

Hur tacklar du en motgång?

– Försöker hitta vägar att inte vara med om den en gång till men ändå fortsätta röra mig vidare med lärdomen i bagaget.

Hur gör du för att varva ner?

– Somnar direkt och kan ställa klockan på 5 minuter för en powernap. Händer ofta i min loge på Stadsteatern där jag kan stänga in mig och vila. Tror det räddat mig!

Foto: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Vad är fredagsmys för dig?

– Cava, stor hemmafest och utsikt över hela stan med människor jag tycker om. Det är lagom!

Har du en bucket list, och vad står det i så fall på den?

– Överlev. Fortsätt vara nyfiken. Och lär dig äntligen spela harpa nån gång!

Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Min podd Drottningmötet, där jag porträtterar svenska dragartister, lyssnar jag gärna på för att lära känna min kollegor ännu djupare. Passar alla som är nyfikna på starka livshistorier!

Robert Fux, skådespelare och dragshowartist från Kalmar.
Robert Fux, skådespelare och dragshowartist från Kalmar.Foto: Matilda Rahm

Person du ser upp till och varför?

– Greta Thunberg. Modig, jobbig, oumbärlig! Retar upp många och tvingar oss att prata om framtiden och vårt ohållbara sätt att leva och konsumera.

Smultronställe i Kalmar län?

– Lotsutkikens café. Min morfar Gustaf Alling var fyrmästare från Kalmar så allt nära och ovanför havet känns som hemma.

Hur ser du på framtiden?

– Ljust. Nu när scenerna äntligen öppnat efter pandemin och min premiär blir av, känns allting möjligt igen!

Till sist, vad hoppas du att publiken ska ta med sig av föreställningen?

– Jag vill att de ska ta med sig syre – samt en och annan glitterflaga som fastnat på smalbenen när jag yr omkring dem.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.