GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Paret Billmark återvände till fastlandet – öppnar ny butik, släpper bok och startar KalmarPodden

Mats och Susan Billmark valde att lämna stillsamheten i Byxelkrok och har flyttat tillbaka till Kalmar. Plötsligt blev livet inte riktigt lika lugnt längre, för nu har makarna nytt boksläpp, ny butik och ny podd på gång.
Publicerad 19 november 2021 • Uppdaterad 19 november 2021
Mats och Susan Billmark är aktuella med ny butik, ny bok och Mats har även startat en ny podd.
Mats och Susan Billmark är aktuella med ny butik, ny bok och Mats har även startat en ny podd.
Foto: Agnes Aronsson

Vi möts en höstig eftermiddag i den nya butikslokalen på Kaggensgatan. Susan Billmark är i full färd med att pyssla med sina hantverk.

– Vi har försökt få i ordning här i 1,5 månad nu, säger Mats Billmark från dörröppningen in till kontoret.

Butiken, som ska heta Må bra-shopen, slår upp sina dörrar den 1 december och kommer ha öppet hela december. Därefter är tanken att dra ner på takten och ha öppet några dagar i veckan.

– Vi har halv jobbat ihjäl oss innan. Vi jobbade oss till utbrändhet, och där vill vi inte hamna igen.

Paret har tidigare gett ut boken ”Lär dig leva. Mindre stress - mer närvaro” som gavs ut i 30 länder och som blev Sveriges mest sålda bok 2015. Tillsammans har de också Lär dig leva-podden. Det var även Susan och Mats som en gång i tiden startade upp godisbutiken Tokige Ture. Skulle man lista allt de gjort genom åren så skulle man, citat ”få sitta här hela dagen och berätta”.

– Efter succén med boken köpte vi hus i Byxelkrok och flyttade upp dit. Där har vi bott i fem år men nu är vi tillbaka i Kalmar. Vad ska vi göra nu tänkte vi?, säger Mats Billmark.

– Då öppnar vi en butik igen, säger Susan Billmark.

Varför bestämde ni er för att flytta tillbaka?

– Delvis så blev jag understimulerad. Jag längtade efter det sociala för vi har dottern, fosterbarnet, syskon och familj i Kalmar. Jag är dessutom en stor sportnörd så jag gillar att gå på hockey och fotboll, och så är det trevligt att besöka en restaurang eller bio. Det positiva med att flytta övervägde det negativa. Vi behövde det för annars hade vi suttit där som ett gammalt pensionärspar, säger Mats.

– Jag hade mitt måleri och min trädgård i Byxelkrok så jag hade alltid att göra. Jag blev först jätteledsen när han la fram förslaget att flytta men nu tycker jag det är härligt. Men jag kan sakna tystnaden och lugnet, säger Susan.

Vi har slagit oss ner i det rum i lokalen blivit Mats kontor. Levande ljus, te och kakor står redan framdukat på bordet, och trots att allt inte är i ordning ännu inger butiken en hemtrevlig känsla. Där kommer ”allt som får en att må bra” säljas, så som posters med text, hantverk, parets böcker, ekologiska hudvårdsprodukter, te och kosttillskott.

– Jag kommer måla och hålla på med mitt hantverk här de dagar som butiken är stängd, säger Susan.

För ungefär två veckor sedan släpptes parets nya bok, som fått titeln ”Boken som öppnas i framtiden”. Den kommer finnas att köpa i bokhandlar, i nätbutiker och i matvarubutiker.

– Den ingår i presentboksgenren och den är rolig, tänkvärd och positiv, säger Mats.

I boken finns frågor och svarsalternativ. Man ringar in det man tror sig ska hända med sig själv, Sverige och världen i framtiden. Sedan plomberar man boken med en lapp där man skriver sitt namn, samt vilket datum man vill öppna den igen. Det kan vara ett, fem eller tio år framåt i tiden. Då kan man se om det man kryssade för har gått i uppfyllelse.

– Vi firade nyår med ett antal familjer under flera år och efter middagen skrev vi var sitt brev om vad vi hoppades på skulle hända under det kommande året. Sedan klistrade vi ihop kuverten och jag la dem i en skrivbordslåda. Nästa nyår öppnade vi alla brev. Det var så jäkla kul! Vi gjorde så år efter år. Så kom idén till boken, berättar Mats.

Vad har ni för förhoppningar nu då?

– Jag tror den kan bli en storsäljare, säger Mats.

– Jag hoppades att den skulle bli årets julklapp, säger Susan och skrattar.

Utöver de andra två projekten har Mats Billmark även startat upp en ny podd - KalmarPodden. Den kommer spelas in i kontoret där vi sitter. 6 december är det premiär, och därefter kommer det ut ett avsnitt första måndagen varje månad.

– Det är en intervjupodd, gjord på ett jäkligt annorlunda sätt. Jag kommer intervjua alla gäster genom att komma med påståenden om dem som de får bemöta, istället för att ställa frågor. Det blir lite udda och lite kul, säger Mats.

Först ut som gäst blir show-artisten och entertainern Martin Rydell.

– Jag tror att han är den perfekta premiärgästen. Jag kommer fråga hans fru Anna om hans ömma punkter. Så ska jag göra med alla gäster - ringa runt till deras arbetskamrater, partners och andra i deras närhet för att få ut information. Tanken är inte att det ska bli pinsamt för gästen - det blir såklart med glimten i ögat. Jag tror att lyssnarna och gästen kommer tycka att det är roligt, säger Mats.

Vilka mer gäster blir det framöver?

– Det är inte bestämt än, men jag har 60 personer på en lista som jag vill ha med. De är både kända och okända, men gemensamt är att alla har varit med om mycket och har koppling till Kalmar.

KalmarPodden på bilen
KalmarPodden på bilen
Foto: Agnes Aronsson
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.