GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Paret cyklade från Luleå till Kalmar på tandemcykel: ”Mycket upplevelser”

Efter exakt 173,8 mil kunde Gunlög och Bobo Olson för sista gången på ett tag hoppa av sin tandemcykel i Kalmar. Detta då man tagit sig hela vägen från Luleå. Väl på hemmaplan skymtade man med några hundra meter kvar en stor skara av familj och vänner som samlats för att fira den stora bedriften.
Publicerad 19 juli 2021 • Uppdaterad 19 juli 2021
Glädjen var total när paret kom i mål efter den 173,8 mil långa cykelturen.
Glädjen var total när paret kom i mål efter den 173,8 mil långa cykelturen.

– Det var en en helt fantastisk överraskning som vi inte alls hade räknat med, det var jättekul. Några av dem hade till och med hade tagit sig från just Luleå för att överraska oss, men visst vi hade ju cyklat hela sträckan, säger Gunlög.

När paret hade kommit fram så var det både champagne och konfetti. Det skålades, var glada miner och till och med någon tår kom fram från de tagna cyklisterna.

Paret Olson jublade kom jublandes de sista metrarna.
Paret Olson jublade kom jublandes de sista metrarna.
Foto: Mattis Andersson

Cykelturen gick via inlandet. Efter att ha tagit sig genom stora delar av Sverige hade paret Olson fyllt på med en mängd upplevelser och intryck.

– Det var väldigt mycket upplevelser och vi träffade jättemycket människor. Vi har fått lära oss väldigt mycket när folk har berättat om de olika orterna som vi cyklat igenom. Vanligtvis matas man med mycket elände i nyheter och så. Men när man kommer ut i verkligheten så möts man verkligen av en framtidstro, det är roligt.

Vädergudarna var överens med paret under hela resan, även om det ibland kunde bli lite väl mycket av det goda.

– Man vill ju verkligen inte klaga, en det är svårt att vänja sig vid solen. Dessutom har vi ju bara cyklat söderut så den har legat på oss hela tiden. Norrut så är det också mycket breda vägar med stora vägrenar, då blir det inte mycket skugga, förklarar Gunlög.

Cyklisternas dotter, Nina Eriksson, serverade bubbel.
Cyklisternas dotter, Nina Eriksson, serverade bubbel.

Att ta sig fram på just en tandemcykel för också med sig utmaningar.

– En fördel är ju att man kan kommunicera hela tiden på cykeln. Bobo är lite starkare än mig också så om jag blir trött så kan jag bara hänga med ett tag. Det är ganska tufft i uppförsbackarna eftersom det blir väldigt mycket vikt.

Gunlög menar nu att hon ser fram emot att få ta det lite lugnt ett tag, men nya äventyr väntar förmodligen runt hörnet.

Bobo och Gunlög var mäkta stolta över äventyret.
Bobo och Gunlög var mäkta stolta över äventyret.

– Bobo håller redan på att planera nästa tur. Kanske blir det kustvägen till Stockholm, vi har en bit kvar att cykla på västkusten också. Men det blir nog inte i år, eller kanske senare höst.

Det viktigaste av allt var trots allt att paret under den tre veckor långa turen klarade sig från allt för mycket krämpor eller missöden.

– Vi fick en punktering och det är ju inte mycket på en så lång resa. Då blev vi bjudna på glass och en dam som hjälpte oss berättade att hon brukade hyra en stuga på Öland, bara två kilometer från där jag är uppvuxen, världen är liten ibland, avslutar Gunlög.

7 bilder
Mattis Andersson
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.