Annons

Partydroger stor bidragande orsak till gängkonflikten – kampanj vädjar till köparna

Kalmar kommun och polisen vill genom en ny kampanj nå ut till dem som brukar droger i fest- och krogmiljö.
– Köper man narkotika så skickar man pengar rakt in i de här konfliktmiljöerna. Pengar som sen används till allt från att köpa vapen till att leja mördare, i princip, säger Nikolaos Kalcidis, kommunpolischef.
Publicerad 23 januari 2023

Den nya kampanjen sker i samband med en liknande satsning som just nu görs på nationell nivå i samverkan med polisen. Man har tagit fram en film och ett antal affischer som ska marknadsföras via sociala medier, busskurer och tidningar.

”Under 2022 mördades tre unga män i Kalmar. Är du delaktig?”, står det med stora tjocka bokstäver på planscherna.

Annons

– Vi vill tala klarspråk från kommunens sida: utan köpare av droger så rycks marknaden undan, både för drogförsäljare och för de kriminella gängen. De som köper droger här i Kalmar bidrar till gängkriminalitet och att Kalmar blir en mer otrygg kommun, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande, och fortsätter:

– Det är ett väldigt tydligt budskap om att det är dags att vakna. Invånaren i Kalmar som ägnar sig åt att köpa droger eller partydroger, de har ett enormt stort ansvar för ökad otrygghet i den miljö som deras barn växer upp i.

De nya affischerna som ska motverka användandet av partydroger i Kalmar kommun.
De nya affischerna som ska motverka användandet av partydroger i Kalmar kommun.Foto: Hedda Ottestam

Gängproblematiken har blivit vanligare i Kalmar men även i hela landet, berättar Nikolaos Kalcidis, kommunpolischef. Konsekvenserna har setts i form av bilbränder, skjutningar och mord, samtidigt som partydrogande har blivit mer och mer normaliserat. Han menar att de som tar partydroger finns i flera olika åldrar, inte bara ungdomar, och med olika bakgrunder.

– Ofta när vi träffar på folk som vi tar för ringa narkotikarus trivialiserar de sin del i det hela. Men det här tydliggör rätt mycket att allt det här hänger ihop. Utan köpare finns det inga säljare. Det här är ju grovt kriminella som sysslar med narkotikaförsäljning. Även om den jag köper narkotika av är någon som jag vet är en ”reko” kille så kan den han skaffade den av i sin tur vara en som rör sig i de här miljöerna, säger han och fortsätter:

Den nya kampanjen presenterades under en pressträff. Deltog gjorde bland andra Anna Flink, välfärdsstrateg, Nikolaos Kalcidis, kommunpolischef, och Camilla Freedeke, förvaltningschef Socialförvaltningen.
Den nya kampanjen presenterades under en pressträff. Deltog gjorde bland andra Anna Flink, välfärdsstrateg, Nikolaos Kalcidis, kommunpolischef, och Camilla Freedeke, förvaltningschef Socialförvaltningen.Foto: Hedda Ottestam

– Vi på polisen kan tydligt se att det här är personer som nu är en del av den här konflikten. Allt hänger ihop. Det är jätteviktigt att veta att köper man narkotika så skickar man pengar rakt in i de här konfliktmiljöerna. Pengar som sen används till allt från att köpa vapen till att leja mördare, i princip.

Den nya kampanjen drog igång den 23 januari och kommer att synas runtom i kommunen till slutet av april.

Man vill dock understryka att stora satsningar redan gjorts under de senaste åren i kommunen för att förebygga brott och minska droganvändandet. Bland annat genom samarbeten med krogarna, skolan och socialtjänsten.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons