Annons

Patienter ger regionen högt betyg: ”Kanske de bästa någonsin”

Patienter ger Region Kalmar läns specialistvård högt betyg, det visar Nationell patientenkät. Regionen lägger sig på en förstaplats i landet när det kommer till specialiserad sluten sjukhusvård.
Publicerad 3 oktober 2023
Arkivbild.
Arkivbild.

Region Kalmar län kan titulera sig som bäst i Sverige för specialiserad sluten sjukhusvård när patienterna fått säga sitt i årets Nationell patientenkät.

Totalt har 5 221 patienter i länet svarat på frågor kring sin upplevelse av senaste besöket inom vården, antingen man varit i kontakt med en mottagning eller legat inlagd. Totalt fick 10 267 patienter enkäten utskickad, strax över hälften svarade.

Annons

– Vi har ända sedan den allra första nationella patientenkäten för drygt tio år sedan fått bra betyg av våra patienter. Den här gången är kanske de bästa någonsin. Alla våra medarbetare på sjukhusen i länet kan känna sig väldigt stolta, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist, i ett pressmeddelande.

I fyra av de sju dimensionerna hamnar Region Kalmar län på första plats. Det gäller helhetsintrycket, kontinuitet och koordinering, information och kunskap och tillgänglighet. När det gäller emotionellt stöd respektive delaktighet och involvering hamnar regionen på en andra plats. När det gäller mottagningsbesök inom vården – både fysiska som digitala ligger regionen över genomsnittet för landet och hamnar på platserna 2-5 av 21 regioner beroende på dimension.

De som har fått enkäten har också haft möjlighet att ge egna kommentar kring sina erfarenheter av besöket eller inläggningen. 1300 patienter har svarat med egna kommentarer, där både ros och ris blandas. Totalt har närmare 1 300 sådana. Bland de kritiska synpunkter finns en del som tycker att kommunikation mellan sjukhus och hälsocentral inte fungerar, att informationen som gavs var otillräcklig och att bemötande kunde varit bättre.

– De enskilda kommentarerna är väldigt värdefulla. De kan användas konkret i förbättringsarbetet på de olika enheterna, säger Johan Rosenqvist.

Region Kalmar läns betyg bland patienter

Specialiserad öppen sjukhusvård – mottagningsbesök

Helhetsintryck 90,9 (90 för hela landet). På fjärde plats i landet.

Emotionellt stöd 86,9 (86,2). Femma.

Delaktighet och involvering 89,8 (88,8). Trea.

Respekt och bemötande 90,8 (89,9). Tvåa.

Kontinuitet och koordinering 88,8 (87,8). Femma.

Information och kunskap 85,3 (84,4). Tvåa.

Tillgänglighet 90,4 (89). Trea.

Specialiserad sluten sjukhusvård - inlagda patienter

Helhetsintryck 92,1 (89,1 för hela landet). Etta.

Emotionellt stöd 89,3 (87,4). Tvåa.

Delaktighet och involvering 85,5 (83). Tvåa.

Respekt och bemötande 85,6 (84,2). Sexa.

Kontinuitet och koordinering 85,5 (82,2). Etta.

Information och kunskap 82,4 (79,7). Etta.

Tillgänglighet 89,4 (87,2). Etta

Resultaten redovisas som poäng för varje dimension. Poängen är ett genomsnitt på svaren på de frågor som finns inom varje dimension där den maximala poängen är 100. Nedan redovisas resultaten i de sju dimensionerna för Region Kalmar län.

Källa:

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons