Annons

Påverkad av narkotika och orsakade olycka – döms för grovt rattfylleri

En man i 30-årsåldern körde personbil i Kalmar påverkad av amfetamin, MDMA och MDA, som är narkotika. Färden slutade i en trafikolycka och nu döms mannen för flera brott.
Publicerad 14 december 2022
Kalmar tingsrätt
Kalmar tingsrättFoto: Agnes Aronsson

Det var i november förra året som händelsen inträffade. Mannen körde narkotikapåverkad på Nybrovägen i Kalmar när han plötsligt orsakade en trafikolycka genom att köra på en refug, korsa motsatt körfält och vidare upp på ett vägräcke där bilen blev hängande.

Mannen åtalades för grovt rattfylleri och två fall av ringa narkotikabrott – bruk och innehav. Mannen nekade till alla anklagelser förutom innehav.

Annons

Mannen har efter händelsen dock inte kunnat förklara varför han hade både MDA och MDMA i blodet. Samtidigt berättar han att han brukar använda olika sorters narkotika. Han erkände att han kört bilen bilen vid aktuell händelsen, men han ansåg att han saknat uppsåt till rattfylleri då han inte trodde han hade narkotika kvar i kroppen.

Då mannen medvetet använt narkotika en kortare tid innan körningen anser tingsrätten att han i vart fall varit likgiltig inför risken att det kunde finnas kvar i hans blod när han påbörjade bilfärden. På så sätt har han haft uppsåt till rattfylleri.

Att han dessutom, trots dåligt väglag, kört sin bil allt för fort och vållat en trafikolycka bedöms körningen som grovt rattfylleri.

Efter händelsen har mannen uppvisat en positiv utveckling då han bland annat på eget bevåg sökt hjälp för sitt missbruk. Med det i åtanke, samt att han inte tidigare är dömd för någon annan brottslighet av betydelse, anser tingsrätten att påföljden kan bestämmas till en villkorlig dom som förenas med samhällstjänst om 75 timmar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons