Pepp och gemenskap hos Reumatikerföreningen i Kalmar: ”Det är bara att köra”

På Internationella reumatikerdagen uppmärksammas sjukdomen lite extra runt om i landet. KalmarPosten mötte upp en del av medlemmarna under ett träningspass i centrala Kalmar.
Publicerad 12 oktober 2021
Foto: Linus Gunnarsson

Den 12 oktober är det den internationella reumatikerdagen och under hela veckan genomför Reumatikerförbundet aktiviteter i hela landet för att öka kunskaperna om reumatisk sjukdom, men även för att samla in pengar till forskning.

– Det finns ett stort engagemang bland medlemmarna i Kalmar till att bidra till forskningen och visa upp hur vi i vår förening bidrar till en bättre hälso- och sjukvård för reumatiker i regionen, säger Kåge Johnsson, ordförande i den lokala föreningen.

Kåge Johnsson, ordförande i Reumatikerföreningen Kalmar
Kåge Johnsson, ordförande i Reumatikerföreningen KalmarFoto: Linus Gunnarsson

Under dagen träffade KalmarPosten en del av medlemmarna på gymmet Wellness i Kalmar. Här tränar medlemmarna tillsammans två gånger i veckan med instruktören Ebba Sjögren.

– När jag lägger upp passen tänker jag på att ha längre intervaller och fler repetitioner. Eftersom inte alla kan göra alla övningar finns det alternativ så att alla kan göra något. Det är jätteroligt och de är helt underbara. Det blir lite som en familj. De här passen är de bästa timmarna på hela veckan, säger Ebba.

Instruktören Ebba Sjögren tycker passen med Reumatikerföreningen i Kalmar är en av höjdpunkterna i veckan.
Instruktören Ebba Sjögren tycker passen med Reumatikerföreningen i Kalmar är en av höjdpunkterna i veckan.Foto: Linus Gunnarsson

Enligt Reumatikerförbundet lever över en miljon svenskar med någon form av reumatisk sjukdom. Genom förbundets 200 föreningar över hela landet träffas personer med olika reumatiska sjukdomar för att byta erfarenheter, få information och ha roligt tillsammans. En av medlemmarna i Reumatikerföreningen i Kalmar är Anita Johansson som fick sin diagnos 1999 och hon tycker att föreningens aktiviteter är guld värda.

– Det är fullt här varje gång. Det är jättebra och jag har hållit på sedan 2009. Många här är stelopererade i fötter, knän och handleder – det kan man inte tro! Det finns inga begränsningar, det är bara att köra.

Anita Johansson ser inga begränsningar. Hon bara kör!
Anita Johansson ser inga begränsningar. Hon bara kör!Foto: Linus Gunnarsson

Eva Fransson, sekreterare i föreningen, berättar att man är cirka 300 medlemmar i Kalmar. Hon uppmanar att fler personer med reumatiska sjukdomar ska gå med i föreningen.

– Vi peppar varandra och har massa aktiviteter. Alla med någon form av reumatisk sjukdom är välkomna. Träningen här är väldigt bra, man blir mycket rörligare när man tränar.

Eva Fransson får instruktioner av Ebba Sjögren.
Eva Fransson får instruktioner av Ebba Sjögren.Foto: Linus Gunnarsson

Kåge Johnsson ser att det är viktigt att medlemmarna får träffa sig igen efter att pandemin har satt stopp för många aktiviteter.

– Det här är en del i att vi ska må bra och ha roligt tillsammans. Det har varit jobbigt för många att inte kunna träffas. I vanliga fall tränar vi två gånger i veckan och badar i varmvattenbassäng fem gånger i veckan. Vi har inte fått vara i bassängen på länge, men vi kämpar för att få komma dit snart igen.

Hans Uddenberg visade prov på fantastisk balans. – Det är jätteskönt att träna. Jag har varit med i föreningen i två år.
Hans Uddenberg visade prov på fantastisk balans. – Det är jätteskönt att träna. Jag har varit med i föreningen i två år.
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.