Pepparkakshusdrottningen Eva-Karin skippar bakningen när hon kommer hem
Namn: Eva-Karin Söderström
Ålder: 54 år
Familj: Min man Pelle och två söner, Max och Linus
Bor: Gårdsryd utanför Nybro
Kommer från: Nybro
Aktuell som: Husföreståndare på länsresidenset i Kalmar
Beskriv dig själv med tre ord: Envis, driven och händig
Godmorgon, när klev du upp i dag?
– Jag brukar kliva upp vid sex varje dag men oftast vaknar man ju innan då man blivit lite till åren.
Hur startar du helst dagen?
– Kaffe, morgontidning och knäckebröd.
Hur gör du för att varva ner?
– Det allra bästa tycker jag är att plocka svamp men det kan man ju inte göra året om.
Hur tacklar du en motgång?
– Jag blir väl arg och sen ruskar jag av mig det och går vidare.
Vad gör du en ledig dag?
– Grejar hemma mycket, kanske åker med husbilen, seglar eller kör motorcykel.
Vilket är ditt smultronställe i Kalmar län?
– Norra länet i skärgården är väldigt fint, Misterhult och Västerviks skärgård där.
Är det där segelbåten ligger?
– Nej, den ligger här i Kalmar men vi brukar åka upp dit då det är finare och större skärgård uppåt än vad det är neråt.
Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?
– För tillfället har jag fastnat för ett program som heter ”Flip or Flop” på tv. Det handlar om ett par som bor i Los Angeles som egentligen är mäklare. De håller på och köper upp hus, fixar till dem och säljer dem vidare. Det tycker jag är roligt att hålla på med gamla hus och dessutom har jag bott i L.A. så då känner jag igen mycket.
Person du ser upp till?
– Min moster, som tyvärr inte är i livet längre.
Vad ser du fram emot just nu?
– Våren.
Hur ser du på framtiden?
– Just nu ser det ju rätt så mörkt ut faktiskt, om man ser till världsläget. Det säkerhetspolitiska och inflationen och höga elpriser.
Vad gör du i ditt jobb på Länsresidenset?
– Jag ansvarar för och sköter residensets drift. Planering, samordning och genomförande av olika aktiviteter med representationssyfte i samarbete med landshövdingen. Sätter menyer, lagar mat, bakar, arrangerar blommor, dukar, arbetsleder extra personal, värdskap, administration och inköp samt vårdar residensets interiör. Jag arrangerar allt från stora middagar till lunch för två personer. Det kan vara allt möjligt, vanligaste är kommunpolitiker men det kan också vara kungabesök.
Har du träffat kungen och drottningen?
– Jag har träffat kungen, drottningen och kronprinsessan flera gånger. Kungen och kronprinsessan har jag lagat mat till.
Hur var det?
– Jo, men det är väl kanske lite extra puls när man ska laga mat till dem. Men de är ju också egentligen som vem som helst. De är väldigt tacksamma av sig.
Finns det någon annan kändis som du lagat mat till?
– Oh, ja. Det gjorde jag i Los Angeles. Jättemånga.
Vad gör du mer i ditt jobb?
– Jag jobbar också mycket administrativt och smyckar matborden efter årstiderna. Jag tar in blommor från trädgården vi har här bakom, just nu har jag tagit in mossa från skogen. Arrangerar blomsterarrangemang gör jag också, i så stor mån som möjligt utifrån naturen. Jag försöker undvika köpeblommor. Sedan får jag ta in personal när det behövs och ta emot gäster i dörren.
Hur många är ni i personalen?
– Det är egentligen bara jag som jobbar på residenset. Sen tar vi in extra personal.
Hur började du jobba på residenset?
– Jag fick en fråga 2015 när kungen och kronprinsessan skulle komma besök, om jag kunde komma in och laga en lunch till dem. Då jobbade jag på en restaurang så jag fick fråga dem om lov, men det gick bra så då gjorde jag det. Och sen var jag timanställd några år innan jag blev fastanställd. Så då hoppade jag in och jobbade vid stora middagar.
Vad är din titel?
– Husföreståndare. Vi är inte så många i landet som har den titeln, vi är 21. En för varje län. En del kallar sig fortfarande för husfru, det var den gamla titeln. En del är chaufförer också, det är lite olika upplägg i olika län. En del tar in catering men det gör inte jag, utan jag lagar allt från grunden här. I vårt nätverk med 21 husföreståndare är dessutom även personal från Sagerska palatset, Harpsund och villa Bonnier med.
Har du alltid jobbat med mat?
– Jag har väl gjort annat också men jag har varit kock i många år. Restaurangbranschen är rolig, det var därför jag började i den. Men den är väldigt slitig och det jag gör nu är inte lika slitigt. Det är mer omväxlande då man gör så mycket annat.
När började du bygga pepparkakshus?
– När barnen var små byggde vi pepparkakshus hemma. Och sen så sprängde vi dem på nyår genom att stoppa smällare i dem. Så började vi med den traditionen. Jag vet inte var vi fick det ifrån, det var bara roligt.
Men det gör ni inte längre?
– Nej, jag bakar inga pepparkakshus hemma längre. Det är bara i jobbet och dem kan jag inte spränga.
När byggde du det första ”stora” pepparkakshuset?
– Jag jobbade på Kosta Boda Art Hotel, det kanske var det första lite större. Då byggde jag glashotellet, som det kallas.
Har du något tips för hur man bygger det perfekta pepparkakshuset?
– Kavla ut degen direkt på ett bakplåtspapper och skär sedan, om man ska göra stora delar. För då slipper man flytta det, och då kan det bli skevt och dant. Så kavla ut det direkt och skär ut efter en mall som man kan göra innan. Sen finns det också specialdegar som gör att husen håller längre. Den är inte så god och äta men det är fortfarande en ätbar deg, men den håller bättre och suger inte åt sig fukt lika mycket som en traditionell pepparkaksdeg.
Använder du smält socker till att limma ihop huset?
– Jag gjorde alltid det när vi gjorde husen hemma, men nu har jag börjat använda limpistol. Om det ska flyttas, som jag gjort de senaste året, så behövs det för att det ska klara sig.
Tröttnar du på pepparkakshus och mat när du kommer hem från jobbet eller bakar och lagar du mat där också?
– Ja, det tycker jag inte är speciellt roligt. Det är väl om man ska ha gäster, men annars är det inte så roligt.
Hur firar du jul?
– Vi träffas med mina bröder med familjer och har knytkalas. Då har vi delat upp olika rätter så alla lagar varsin rätt. Jag ska laga kroppkakor, ägghalvor och sillar. Och kanske något mer, vi får se.