Personal på gruppbostad misstänks för ”närgånget olämpligt beteende”

Flera personer på en gruppbostad i Kalmar kan ha blivit utsatta för brottsliga handlingar av en anställd.
Publicerad 22 juli 2021 • Uppdaterad 23 juli 2021
Genrebild. Det är okänt vilken typ av gruppbostad det handlar om och vilka typer av uppgifter den anmälde personen har haft där.
Genrebild. Det är okänt vilken typ av gruppbostad det handlar om och vilka typer av uppgifter den anmälde personen har haft där.Foto: Stokkete/Mostphotos

På tisdagen gjorde socialnämnden en polisanmälan och nu har också en lex Sarah-anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, gjorts.

”Vi ser mycket allvarligt på det här. Våra verksamheter ska självklart vara en trygg plats för de personer som behöver vårt stöd och hjälp. I nuläget kan vi inte säga så mycket mer, utan vi får avvakta Polisens arbete”, säger Ann-Charlotte Hedström, tillförordnad förvaltningschef på socialförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Vad personen som jobbat på den aktuella gruppbostaden anklagas för vill inte förvaltningen gå ut med i ett så här tidigt läge.

– Men det handlar om närgånget olämpligt beteende, säger Ann-Charlotte Hedström till KalmarPosten.

Den misstänkta personen är inte i tjänst och kommer inte att jobba inom vård- och omsorg under utredningens gång.

Socialförvaltningen har informerat berörda och arbetar just nu med att erbjuda stödinsatser till både boende och personal på gruppbostaden. Lex Sarah-anmälan ska resultera i en internutredning med syfte att förhindra att liknande sker i framtiden.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.