GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Pettson och Findus bjuder in till pannkakstårta på Skälby loge

I sommar vankas det pannkakor, grädde och sylt i stora lass när teaterföreställningen ”Pannkakstårtan” med Pettson och Findus sätts upp i Kalmar. Efter teatern serveras det pannkakstårta till alla barn.
Kalmar • Publicerad 30 mars 2022
Ingemar Bernthsson, Martin Ibohm, Penny Sjögren och Anders Brendel.
Ingemar Bernthsson, Martin Ibohm, Penny Sjögren och Anders Brendel.Foto: Hedda Ottestam

Berättelsen om pannkakstårtan gavs ut redan år 1984 och är den första som författaren Sven Nordqvist skrev om gubben Pettson och katten Findus.

– Det är den bästa och mest kända berättelsen. Ungarna kan den verkligen. Man får inte avvika det minsta från berättelsen för då skriker ungarna på oss, säger Ingemar Bernthsson, som står för manus, musik och regi.

Enligt honom handlar historien, förutom om pannkakstårta, även om föräldraskap och relationen mellan barn och vuxen.

– Det är det som är det fina, att både barn och vuxna kan känna igen sig. Det är en riktig familjeföreställning, säger han.

Foto: Hedda Ottestam

Handlingen är att Findus fyller år och Pettson ska baka pannkakstårta. Men just när han ska sätta igång med bakandet upptäcker han att mjölet är slut. När han ska cykla till affären för att köpa mer så får cykeln punka.

– Därefter uppradas en lång rad spännande komplikationer, berättar Martin Ibohm, som spelar Pettson, och fortsätter:

– Pettson är den vuxna föräldern som hela tiden måste hantera barnet i Findus. En del säger att han är sur och vresig men det är han inte, han hamnar bara hela tiden i besvärliga situationer.

Penny Sjögren spelar katten Findus och berättar hur barnen i publiken ofta kommer fram efter föreställningen och försöker tala vett i Findus.

– Han tvekar inte för att gå efter sina impulser och lyssnar sällan på Pettson. Det är så roligt att spela den här rollen och få göra lite förbjudna saker. Det är en skräckblandad förtjusning eftersom vi inte varit igång på ett antal år. Men det blir en go utmaning att ta sig an, säger hon.

Föreställningen har premiär den 4 juli och visas därefter måndagar, tisdagar, onsdagar och torsdagar fram till den 11 augusti. Pannkakstårta serveras endast på onsdagar.

Biljetter är redan släppta.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.