Pia från Kalmar släpper sin andra bok Älskaren

Idag släpper Kalmarförfattaren Pia Kask sin andra spänningsroman Älskaren, som utspelar sig i den fiktiva staden Wästholm, men som för en inbiten kalmarit kan ge vissa igenkänningar.
KALMAR • Publicerad 21 maj 2020
Pia Kask från Kalmar släpper idag sin andra bok ”Älskaren”, en uppföljare på hennes första bok ”Bestraffaren”.
Pia Kask från Kalmar släpper idag sin andra bok ”Älskaren”, en uppföljare på hennes första bok ”Bestraffaren”.Foto: Emma-Jessica Johansson

Pia Kask arbetar till vardags som medicinsk sekreterare och det var också där hennes första initiativ till att skriva böcker väcktes.

– Från början var det nog mer en slump. Vi skojade om det på jobbet några år innan den här idén dök upp. Den här storyn började jag skriva på runt 2015 och sen har jag skickat manus till olika förlag.

Att vänta på svar från förlag är otåligt, beskriver Pia.

– Det kan dröja tre till sex månader innan de svarar och vissa förlag har jag inte fått svar från alls, säger Pia som släppte sin debutbok den 21 maj för ett år sedan.

– Boken hittade hem i slutet på 2018 och första boken av tre släpptes i maj 2019. Jag skrev redan när jag skickade in mitt manus att jag hade idéer till två böcker till och då ville förlaget skriva kontrakt på de tre också med en gång, berättar Pia glatt.

– Det kändes jättebra, det var en stor lättnad och gav mig någon slags skrivro.

Året som gått sen debuten har varit spännande.

– Det har varit jättekul. Vad jag vet har jag bara fått positiva recensioner och många som jag själv inte trodde skulle gilla boken har kommit tillbaka och sagt att ”Åh vad bra den är”. Sen har jag varit ute på marknader, event och bokmässan under året och det för med sig så många roliga upplevelser, framför allt att få träffa läsare.

Pias böcker utspelar sig i den fiktiva staden Wästholm, men för den som känner Kalmar kan vissa platser och händelser väcka igenkänning även om de skruvats några varv.

– Jag gillar att använda mig av fiktiva städer och länder, det ger en frihet för mig som författare. Dessutom har jag så fruktansvärt dåligt lokalsinne så det är bäst så, skrattar Pia och konstaterar att det är en del av en författares privilegium.

När Pia lämnar mer vardagliga sysslor bakom sig ägnar hon sig åt en fiktiv värld som både är mörk och lätt skruvad, och på lagom avstånd från den mer realistiska kriminaltraditionen. Samtidigt skriver hon underhållande berättelser om dubbelbottnade karaktärer som hon beskriver som ”något av samhällets olycksbarn”.

– Det är samma huvudpersoner i alla tre böckerna, men det är två parallella storys i varje kan man säga. Varje bok har en avslutad mordgåta men utredarna är civilutredaren Hanna Fors, en kvinna med ett tungt bagage som hon försöker hålla hemligt för sin sidekick Henrietta Rollins, polischef. Deras relation startar egentligen i tonåren med lögner och dimridåer, men de har blivit vänner med tiden och fram för allt vill Hanna vill hålla koll på Rollins så hon inte vet för mycket. Deras relation en sidostory genom de tre böckerna.

I Pias andra bok, Älskaren, sätter en smitningsolycka igång en kedja av otäcka händelser i Wästholm. När en kvinna knivmördas brutalt i sitt hem kopplas civilutredaren Hannah Fors och polisen Henrietta Rollins in i fallet. Samtidigt börjar Hannahs demoner från det förflutna komma allt närmare och Rollins tampas med sin sviktande hälsa.

Boken släpps idag 21 maj.

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.