GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Piggt gäng i tennishallen: ”Spelar för livet”

Flera dagar i veckan står ett gäng herrar och slår en gul filtboll över det spända nätet i Kalmar Tennishall – både ”småpojkar” i 70-årsåldern och veteraner i 90-årsåldern.
– Tennis tilltalar alla åldrar. Man kan alltså vara som vi, 90 år, och spela någorlunda. Det är det som är det fantastiska, säger Gunnar Silfwersvärd.
Publicerad 25 april 2022
Gunnar Silfwersvärd, 90, William Hogland, snart 70, Sonny Svensson, 81, Bernth Noren, 71, Lasse Holmquist, 77, Kjell Hall, 80, Gunnar Gyllenram, 90.
Gunnar Silfwersvärd, 90, William Hogland, snart 70, Sonny Svensson, 81, Bernth Noren, 71, Lasse Holmquist, 77, Kjell Hall, 80, Gunnar Gyllenram, 90.Foto: Linus Gunnarsson

När KalmarPosten hälsar på gänget vid ytterplan i tennishallen står de reda att svänga sina racketar. Det är en god stämning och hjärtlig jargong, om än lite retlig.

– Ibland sträcker man sig. En gång var jag blå över hela låret och jag har haft en del bandage, men jag fortsätter ändå, säger William Hogland.

– Wille är värst, ibland har han har varit som en mumie – helbandagerad, säger Bernth Norén.

– Det är ju stora pojkar man spelar emot, då blir det hårda slag ibland, säger William och skrattar.

William Hogland är snabb på banan.
William Hogland är snabb på banan.Foto: Linus Gunnarsson

De stora pojkarna är 90-åringarna Gunnar Gyllenram och Gunnar Silfwersvärd. De har hållit ihop i stort sett hela livet.

– Han är ju 90 plus – och det syns ju för allt i världen, säger Gunner Silfwersvärd om sin namne.

– Bägge Gunnarna är över 90 år och har känt varandra i 80 år, säger Kjell Hall.

– Det är otroligt, säger Gunnar Gyllenram.

– Det finns hopp när man ser dem, säger Kjell.

Sonny Svensson och Lasse Holmquist.
Sonny Svensson och Lasse Holmquist.Foto: Linus Gunnarsson

Det glada gänget skojar med varandra och skrattar om vartannat. Kamratskapen är en stor del av herrarnas liv.

– Tennisen är ett sätt att vara och träffa folk. Framförallt är det ett riktigt gott skratt. Vi luftar de flesta spörsmål, samtidigt som vi skrattar åt missar och bra slag. Jag tror det allra bästa är att man får ha trevligt och vara i en bra gemenskap, säger Bernth.

Det är något som Gunnar Silfwersvärd kan skriva under på.

– Dels är det kamratskapen som vuxit fram. Men framförallt, jag är 90 år, det innebär med andra ord att finns en hel del tröghet. Men nu måste jag ställa upp, jag måste vara här. När man väl är här, då är det svårt att inte gripas av en pojkaktig iver. Man kan fortfarande ilskna till och svära över bollar: ”Hur sjutton kunde jag missa den?”. Det bästa är möjligheten att kunna vara ute på det här sättet.

Bernth Noren och Kjell Hall.
Bernth Noren och Kjell Hall.Foto: Linus Gunnarsson

William hoppas att deras engagemang och goda gemenskap kan visa vägen för andra.

– Vi hoppas kunna vara förebilder. Det är lätt att man lägger av i medelåldern eftersom man inte ”hinner” och slutar tränar. Det är viktigt att fortsätta med träningen. Vi tränar för livet och kör ända in i kaklet.

– Så länge vi kan stå på benen, tillägger Gunnar Gyllenram.

Koncentrationen på topp när Kjell Hall servar.
Koncentrationen på topp när Kjell Hall servar.Foto: Linus Gunnarsson
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.