Annons

Planerad operationsverksamhet dras ner: ”Behöver frigöra resurser”

Det är en tuff period för sjukvården i Kalmar län. Större delen av veckan har mer än 50 personer dagligen vårdats för covid-19 vid länets sjukhus. Dessutom har antalet personer som vårdats med respirator på intensivvårdsavdelningarna ökat.
Publicerad 8 januari 2021
Foto: Mostphotos / Region Kalmar län

– Vi ligger i ett annat läge innan jul och nyårshelgerna. Antalet inneliggande har tagit ett ordentligt hopp uppåt. Det är en mycket stor ansträngning på sjukvården. Vi har fler intensivvårdspatienter sedan tidigare också. Även där har vi en mycket stor belastning. Vi har kunnat hjälpa andra delar av landet och vi gör det fortfarande. Vi ser också ett gradvis ökat behov och det innebär att förmågan att hjälpa andra kommer att gradvis minska. Om det fortsätter kommer vi snarare vare en av de regioner som behöver hjälp, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Nästa vecka kommer sjukvården att få dra ner på planerad verksamhet inom mottagningsverksamhet och operationsverksamhet för att frigöra resurser.

Annons

Vad är det största utmaningen med ökad belastning?

– Det är kompetenta medarbetare. Vi är i en jättetuff situation och det är för våra medarbetare tufft nu. Därför måste vi vara fler som delar på bördan nu när vi ser att vi har hamnat på en högre nivå.

Hur stor belastning klarar sjukvården i länet av?

– Det går inte att sätta en siffra på det. Vi har hela tiden ställt om och har olika planer om hur långt vi kan gå. Att ge en faktiskt siffra går inte att säga. Jag kan bara konstatera att vi upplever det som ett väldigt högt tryck nu och då behöver vi friställa mer resurser. Den här höga smittspridningen och belastningen till trots är det inte så att vi tillhör dem som är hårdast drabbats i landet, tvärtom vi fortsatt ligger åt det lägre hållet. Vi förbereder oss för att det ska kunna bli ytterligare sämre.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons